Nu de Apeldoornse politiek zomerreces (vakantie) heeft en ook het team van het politieke radioprogramma In de Wandelgangen geniet van een paar weken rust, krijgen een aantal ‘nieuwelingen’ in de gemeenteraad de kans om eens een kijkje in de keuken te geven. Hoe is het om als nog relatief nieuw raadslid in de raad te zitten? Deze week neemt Hans van Gerrevink van het CDA je mee.
,,Sinds april 2022 ben ik als lid van de CDA Apeldoorn fractie aan mijn functie van fractievertegenwoordiger. Geen raadslid helaas, maar vertegenwoordiger. Net zo veel werk, geen stemrecht in de raadsvergaderingen.
Met liefde ben ik ingestapt. Wie A zegt moet ook B zeggen. Op de kandidatenlijst gaan staan voor een partij betekent ook dat je in de volgende periode wat gaat bijdragen. Als raadslid, of zoals ik als fractievertegenwoordiger. Nu een jaar in functie kijk ik samen met "In de Wandelgangen" terug en vooruit.
Bij mijn aanstelling was ik vooral trots om deel uit te maken van het politieke deel van de gemeente Apeldoorn. Mijn vader was net overleden en altijd zeer betrokken bij het CDA. Ik was blij dat ik deel mocht uitmaken van dit team en wilde graag bijdragen aan de ontwikkeling van de stad en vooral aan het ontwikkelen van het maatschappelijk debat. Mensen op straat betrokken maken bij de lokale politiek. met mensen in gesprek en elkaar begrijpen.’’
Betrokken
,,Met volle overtuiging ben ik hier nog steeds mee bezig, maar wel met meer besef dat lokale politiek niet bij iedereen in Apeldoorn hoog op de persoonlijke agenda staat. De politiek betrokken groep in Apeldoorn is beperkt. Dat is jammer. Want de lokale politiek begint bij je op de stoep. Als je je voordeur uitloopt, loop je politiek Apeldoorn al in. En wat fijn is. Lokale bestuurders, raadsleden of fractieleden kun je gewoon bellen en mailen. Een fractievergadering is voor iedereen openbaar, daar kun je gebruik van maken.
In dit jaar tijd heb ik nu al zoveel mooie en bijzondere dingen meegemaakt. Waarbij het debat over Joods vastgoed in Apeldoorn de meeste indruk heeft gemaakt. Verder heb ik politiek genoten van het debat over het zwembad. We waren het niet eens met de meerderheid en hadden liever het originele plan uitgevoerd, maar het debat voeren in de voorbereiding was een mooi proces. De daaropvolgende raadsvergadering was weer een bijzonder politiek schouwspel. Recent heb ik gehoord dat de discussie over kinderopvang in Klarenbeek goed gaat aflopen. Daar stelden we vorig jaar vragen over en er is een goede kans dat de kinderopvang mag blijven in de Dalk.’’
Tijd
,,Ik heb de meeste moeite met het tempo van de ontwikkelingen in de gemeente. Ik ben in het bedrijfsleven gewend aan tempo maken, resultaten behalen. In deze 'tweede' baan is het politiek proces stroperig, procedures lang en wordt regelmatig wat uitgesteld of veranderd. Daar heb ik moeite mee, maar je moet je ook realiseren dat het democratisch proces tijd kost.
Een ander punt waar ik soms moeite mee heb is het micromanagement. Sommige goedbedoelde moties of amendementen zijn mooi, maar zetten niet veel zoden aan de dijk. Zijn soms meer voor de bühne. Daar ben ik wat minder van.
We zijn al ruim anderhalf jaar onderweg, maar de komende tijd richt ik me op de ontwikkelingen rondom de energie van Apeldoorn. Het programma voor de energietransitie. De gebiedsontwikkeling in Beemte-Broekland is daar belangrijk in. Verder gaat veiligheid me aan het hart. Vorig jaar hebben we in de begroting meer geld voor handhaving voor elkaar gekregen. Dat moet nu worden besteed zodat overlast wordt verminderd in de stad. En tenslotte heb ik voor mobiliteit ideeën die de stad bereikbaar moeten houden. Er is nog veel te doen. Daar krijg ik energie van.’’