APELDOORN - De tijd van waarschuwen is voorbij, vindt Ton Heerts, burgemeester en voorzitter van de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. En daarom wordt er direct opgetreden tegen mensen die de avondklok overtreden. “Maar ik ga ook uit van het gezonde verstand van politie en de gemeentelijke handhaving.”
“Natuurlijk kan het zijn dat er iemand plotseling ziek wordt en je daar heen gaat”, zegt Heerts. “Agenten of boa’s of zullen dan ter plekke in moeten schatten hoe en wat, en ik heb er vertrouwen in dat dat goed gaat.”
Geen rechercheteams leeg getrokken
Vlak voor de avondklok ingaat, zullen er meer agenten en boa’s de straat op gaan. “Vanaf een uur of acht, negen zal de handhaving intensiever zichtbaar zijn.”
Gelderland telt af naar de avondklok. Bekijk hier de video. Tekst gaat daarna verder.
Er is volgens Heerts genoeg personeel inzetbaar. “Er gaan veel evenementen niet door en er is minder verkeer. Het is niet zo dat er hele rechercheteams worden leeg getrokken.”
‘Waarschijnlijk weinig handhaving nodig’
“Ik ga er vanuit dat er weinig gehandhaafd hoeft te worden, omdat een meerderheid van de bevolking achter de maatregelen staat en die steunt”, zegt de Apeldoornse burgervader. “Helaas zijn de maatregelen nodig. We zitten in een moeilijke periode van de crisis. Dus de tijd van waarschuwen is nu echt voorbij.”
‘Ik ga gewoon naar buiten, ze kunnen toch niet overal controleren’
De Apeldoorners op straat zijn verdeeld over de avondklok. Een oudere vrouw die haar hond uitlaat is het er niet mee eens. “Ik heb er zelf geen last van want ik lig meestal om 21.00 uur al in bed”, vertelt ze. “Maar ik vind het verschrikkelijk. Ik ga morgen naar het Museumplein om te demonstreren.”
“Ik ben niet besmettelijker om elf uur ’s ochtends dan om elf uur ’s avonds”, meent ze. Ze gaat zich dan ook niet houden aan de avondklok. “Ik ga ook zonder mijn hond naar buiten om bijvoorbeeld te gaan koffiedrinken bij vrienden. Ze kunnen toch niet overal controleren.”
Twee tienerjongens hebben wel begrip voor de avondklok. “We moeten nog een beetje proberen te genieten denk ik, maar verder kunnen we toch niet veel”, zegt de een. “We moeten ons gewoon aan de regels houden, dan zijn we er zo snel mogelijk weer vanaf.”
De ander: “Ik ga me aan de avondklok houden, ik ga ’s nachts niet over straat en een boete riskeren.” Hij is wel blij dat het een uurtje later is geworden: “Nu kan mijn voetbaltraining nog doorgaan.”
‘Nederland is om zes uur thuis’
Een man die breed lachend tegemoet komt lopen, heeft er geen last van. “Ik ben van 18.00 tot 08.00 uur eigenlijk altijd thuis.” Maar de avondklok vindt hij niet nodig. “Er is al een lockdown en iedereen in Nederland is toch om 18.00 uur thuis.”
Een moeder en dochter die nog even snel naar de winkel gaan hebben er niks op tegen. “Misschien helpt het, overdag is het heel druk, dat zie je hier ook”, zegt de moeder. “Ik zit toch thuis,” zegt haar dochter. “Om 21.00 uur kijk ik een serie.”