RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Oudste voetbalbeelden in kleur hebben wrange bijsmaak

APELDOORN - De oudste Nederlandse voetbalbeelden in kleur zijn gemaakt in Apeldoorn, op het terrein van de Joods-psychiatrische instelling Apeldoornse Bosch. Die beelden zijn onlangs in betere kwaliteit weer online gezet en dat leverde de nodige aandacht op. Maar er zit wel een wrange bijsmaak aan die beelden.

De unieke beelden uit 1936, gemaakt door de Groningse filmmaker Maurits Levie, zijn namelijk een van de laatste beelden van personen uit de instelling. In de nacht van 21 op 22 januari 1943 werden bijna 1300 mensen - patiënten en personeel - gedeporteerd naar Auschwitz. Dat betekent dat waarschijnlijk niemand van de voetballers op dit beeld de oorlog heeft overleefd.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

'Bijzonder materiaal'

De beelden zijn uniek, zo vertelt René Duursma van de Groninger Archieven, waar de beelden zijn opgeslagen. "De beelden zijn in 1995 al ontdekt. We wisten meteen dat we bijzonder materiaal in handen hadden. Er is namelijk niet veel voor de oorlog gefilmd en er is sowieso niet veel beschikbaar van Joodse buurten of evenementen. Maar Levie filmde alles, als lid van de promotiecommissie van het Apeldoornse Bosch. Zo ook deze voetbalwedstrijd en beelden van korfbal en atletiek in de instelling."

De velden waarop werd gesport, liggen nog altijd op het terrein waar de instelling heeft gestaan. Er is nu een herinneringscentrum.

Zie ook: Sobere herdenking Apeldoornsche Bosch vanwege corona

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: apeldoornsport@rtv-apeldoorn.nl. Je kunt ons ook een WhatsApp bericht sturen op 055-5335166.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn