APELDOORN - Hij is radeloos: ondernemer Bert Kersten. Samen met zijn vrouw Catrien runt hij een kledingwinkel in Apeldoorn. De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wegens inkomstenverlies werd volgens hem afgewezen. En dus laat hij de coronaregels varen. Hij gooit zijn winkel helemaal open.
Door: Bastiaan van Blokland
"Kom maar op, met alles wat je hebt", reageert een geëmotioneerde Bert Kersten (59) aan de telefoon. Vandaag kreeg hij bericht van de overheid dat TVL er voor hem niet inzit. De reden: hij en zijn vrouw zouden niet genoeg omzetten. Bert: "Dit is berekend over 2019, toen waren we net een jaar bezig."
Op afspraak kwam er niemand
"Het is helemaal klaar nu, over en uit. Mijn winkel is vanaf vandaag gewoon open. Dat moeten meer ondernemers doen. Laat mij dan maar het voorbeeld zijn", licht Bert zijn situatie toe.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Zijn zaak op winkelcentrum de Mheen is los, zonder afspraak: "Op afspraak kwam er helemaal niemand joh. Af en toe één klant per dag. Mensen willen snuffelen en zich niet verplicht voelen om te kopen. Dat houdt hen tegen. Nu loopt het weer lekker door, ik heb al twaalf klanten gehad en er wandelen op dit moment ook drie mensen door de zaak."
Woede, agressie, onbegrip
De actie van Bert en Catrien gaat als een lopend vuurtje door Apeldoorn. Aan het einde van de middag belt de gemeente. Bert: "De zaak moet dicht, anders krijg ik 4000 euro boete, zeiden ze. Nou, kom maar op, met alles wat je hebt, zei ik. Doe er nog maar een paar boetes bij. Het is anders toch klaar voor mij."
Tekst gaat verder onder de facebookpost.
Hij verzucht aan de telefoon: "Och man, je zit zó vol woede, agressie, onbegrip."
'Markie, ouwe leugenaar'
De ondernemer, die altijd als zelfstandige werkte, verwacht ieder moment boa's en politie. Maar tot nog toe laten zij zich niet zien. "Als er boa's door de voordeur naar binnen komen, gaan ze er via de achterkant weer uit", zegt Bert. Om daaraan toe te voegen: "Als ze niet redelijk zijn..."
In een uiterste wanhoopspoging probeerde hij Mark Rutte aan de telefoon te krijgen: "Ik belde gewoon naar Den Haag, zo'n 070-nummer. Of ik kon worden doorverbonden met minister-president Rutte. Nou, dan krijg je dus bewaking aan de lijn. Misschien stuur ik hem wel een message op Facebook: "Hey Markie, ouwe leugenaar!", dicteert Bert smalend zijn bericht aan de premier.
Tot op het bot gefrustreerd
Hij maakt er misschien een geintje van, het zit hem duidelijk heel hoog: "Ik heb nooit schulden gehad; ik leef goedkoop, heb een goedkope auto. Ik doe álles voor de zaak!"
"Ik verdien liever 5 euro zelf dan dat ik er 10 krijg van een baas. Ik wil geen lening, geen uitkering. Ik wil werken en mijn eigen kost verdienen", besluit de tot op het bot gefrustreerde ondernemer.
Uitgestoken hand burgemeester Heerts
Aan het begin van de avond reageert gemeentewoordvoerder Arnoud van der Steen: "Berts winkel hoeft absoluut niet dicht. Hij mag open, maar moet zich wel aan de regels houden.”
Ik verdien liever 5 euro zelf dan dat ik er 10 krijg van een baas
Hij vervolgt: “Wij zagen de noodkreet van zijn vrouw op Facebook en zochten direct contact. We boden aan om mee te kijken of alle regelingen die er zijn wel worden benut. Ook burgemeester Ton Heerts belde met de eigenaar en bood hulp aan. We willen graag met hem kijken naar de mogelijkheden. Maar dan moet hij daar wel gebruik van willen maken. Daar moest hij nog over nadenken."
'Nog geen sprake van boete'
“We willen voorkomen dat de winkel een boete krijgt. Op dit moment is er geen sprake van een boete of een dwangsom die is opgelegd", verduidelijkt Van der Steen. Hij doet nog een oproep: "Dit zijn lastige tijden. Dat snappen we echt. Hopelijk reserveren klanten toch vaker bij de winkel, of bestellen ze online. Steun je lokale ondernemer die het moeilijk heeft”, besluit hij.