RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Oud-dwangarbeiders uit Apeldoorn krijgen geen erkenning oorlogsleed door NS

APELDOORN - Oud-dwangarbeiders uit de Tweede Wereldoorlog krijgen geen erkenning van de Nederlandse Spoorwegen. Dat heeft de NS laten weten aan de Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn, die om erkenning had gevraagd.

De NS trok eerder dit jaar 40 tot 50 miljoen euro uit om overlevenden van de Holocaust en hun nabestaanden tegemoet te komen, maar verzetsmensen en dwangarbeiders zijn daar van uitgesloten. De regeling geldt alleen voor Joden, Sinti en Roma op wie doelbewust genocide is gepleegd. Maar al snel nadat de NS de tegemoetkoming bekendmaakte, protesteerden nabestaanden van onder meer oud-dwangarbeiders uit Apeldoorn.

De Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn schreef daarom een brief naar de NS. De stichting is opgericht ter herinnering aan de razzia's die eind 1944 in Apeldoorn plaatsvonden. Duizenden Apeldoorners werden toen weggevoerd naar werkkampen in Duitsland, waarvan zo'n 800 met de trein naar Kamp Rees.

Zie ook: Ook oud-dwangarbeiders willen erkenning oorlogsleed door NS

Doelbewuste genocide

De NS heeft de stichting laten weten vast te houden aan de door Commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WO Il-Transporten NS geadviseerde regeling, dus alleen voor Joden, Sinti en Roma op wie doelbewust genocide is gepleegd. Zij kunnen aanspraak maken op een schadevergoeding.

De regeling geldt bovendien voor betaalde transporten die door de NS vóór de spoorwegstaking in september 1944 zijn uitgevoerd. De Apeldoornse dwangarbeiders werden eind 1944 getransporteerd door de Duitsers.

Onbegrijpelijk

Voorzitter Arend Disberg van de Apeldoornse stichting is teleurgesteld in het besluit. 'Ik heb er alles aan gedaan.'

De commissie zegt over het besluit: 'Het uitsluiten van bepaalde groepen bij deze regeling kan voor betrokkenen en hun nabestaanden dan ook onbegrijpelijk overkomen. De Commissie is zich daar zeer van bewust.'

 

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn