APELDOORN - De eerste thuiswonende 90-plussers worden vandaag door de GGD in Apeldoorn gevaccineerd. Dat is eerder dan gepland. Het betekent wel dat verpleeghuismedewerkers die op een wachtlijst stonden, nu nog langer moeten wachten.
Door: Freke Remmers
Met het oog op de Britse variant van het coronavirus, dat veel besmettelijker is, wil het kabinet de meest kwetsbaren in de samenleving versneld vaccineren.
Deze groep thuiswonende ouderen was eigenlijk pas half februari aan de beurt, maar nu worden de eerste prikken vandaag al gezet, in Apeldoorn. Dat betekent wel dat verpleeghuispersoneel dat nog op de wachtlijst stond voor een prik, nu langer moet wachten.
Drie weken geleden begon de GGD al met het inenten van zorgpersoneel, maar niet iedereen wist meteen een afspraak te maken. Sommige zorgorganisaties hadden meer mensen uitgenodigd dan eigenlijk de bedoeling was, waardoor een wachtlijst ontstond.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Bewuste keuze
"Op dit moment kiest het ministerie van Volksgezondheid er bewust voor eerst de kwetsbaren te vaccineren (onder andere op advies van de gezondheidsraad). Dit betekent dat zorgpersoneel dat geen plekje heeft kunnen bemachtigen in de eerste vaccinatieronde, nog even geduld moet hebben", bevestigt een woordvoerder van GGD Gelderland-Zuid.
Tekst gaat verder onder de foto.
Dat zorgpersoneel moet wachten op het AstraZeneca-vaccin. Dat wordt waarschijnlijk deze week nog goedgekeurd voor de Europese markt en de eerste levering wordt in februari verwacht. Dat worden er wel veel minder dan waar Nederland op gerekend had.
"Zodra die vaccins binnen zijn, krijgen ze (zorgmedewerkers op de wachtlijst, red.) een sms dat ze een afspraak voor vaccineren kunnen maken", zegt een woordvoerder van GGD Gelderland-Midden.
Kiezen tussen twee kwaden
Vakbonden reageren verbaasd. Verpleeghuispersoneel dat op een wachtlijst belandde, kreeg juist te horen dat ze moesten wachten op nieuwe leveringen van het Pfizer-vaccin.
"Dan zouden ze meteen gebeld worden voor een afspraak. Dit geeft alleen maar aan hoeveel onduidelijkheid er is over het beleid rondom het vaccineren", reageert de woordvoerder van vakbond NU'91.
"Er is krapte dus het is ook kiezen tussen twee kwaden. Dat ouderen zo snel mogelijk gevaccineerd moeten worden, is ook voor ons duidelijk. Maar daarnaast is het ook heel belangrijk dat zorgprofessionals gevaccineerd worden. Wij gaan hierover om opheldering vragen", gaat de woordvoerder verder.
Weer naar achteren geschoven
Vakbond FNV Zorg en Welzijn ontvangt vergelijkbare signalen over de gehandicaptenzorg. Stond het personeel daar eerst ook op de lijst voor januari, nu moeten ze wachten tot februari.
"Het is zorgelijk dat zorgpersoneel weer naar achteren wordt geschoven. Het is begrijpelijk dat ouderen ook aan de beurt zijn, maar weer die strategie aanpassen zou zelfs kunnen leiden tot een mindere vaccinatiebereidheid", vreest regionaal bestuurder Eva Neerhof.
De GGD's benadrukken dat al ingeplande afspraken wel gewoon doorgaan. Inmiddels hebben meer dan 100.000 mensen een prik gekregen van de GGD.
Huisarts nodigt uit
Vorige week zijn ook al de eerste verpleeghuisbewoners ingeënt: in Gelderland was dat de 101-jarige Tini uit Bennekom.
Maar nu gaat het dus om 90-plussers die mobiel genoeg zijn om zelf naar de prik toe te reizen. De huisarts bepaalt wie van zijn patiënten die uitnodiging krijgt. Eind deze week krijgen ook 85-plussers een uitnodiging.
Zie ook: