RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Kijk op de wijk: Koning Lodewijklaan

“Geen Oranje – maar toch koning geweest van Nederland”. Dus ik neem hem toch maar mee in deze reeks.

Lodewijk Napoleon was de jongere broer van Napoleon Bonaparte. Vreemd eigenlijk …: bij Lodewijk Napoleon zegt niemand er nog Bonaparte achter. Je zou bijna denken dat Napoleon zijn achternaam is he? Maar dat is dus echt niet zo.

Lodewijk is niet zijn echte naam: de eerste Fransman die Lodewijk heet moet ik nog tegenkomen. Zijn echte naam is Luigi Napoleone Buonaparte – dus ook geen Louis zoals Lodewijk de XIV, XV etc. wel heetten.

Lodewijk is de Nederlandse versie van Luigi. Vermoeden is dat hij naam Lodewijk niet zelf uit kon preken.? Hij deed wel heel goed zijn best om Nederlands te leren maar het ging hem bijzonder slecht af. Zo wilde hij bij een toespraak ooit zeggen: “Ik ben de koning van Holland”. Maar de mensen verstonden “Iek ben de Conijn van Ollande”.

Het was een bijzonder vriendelijke man, deze Lodewijk. Zo stond hij ook bekend als Lodewijk de Goede. Bij rampen in Nederland was hij zo snel mogelijk ter plekke om assistentie te laten verlenen. Eén voorbeeld: een kruitschip ontplofte in Leiden. Lodewijk ging poolshoogte nemen om te kijken of hij nog wat kon doen voor de slachtoffers. De soldaten die bij hem waren werden meteen ingezet om mensen onder het puin te zoeken.

De Nederlanders waren tevreden over hun koning. Ze hadden nog nooit een koning gehad – alleen stadhouders. Maar Lodewijk als koning stemde ze wel tevreden.

Wie echter niet tevreden was? Zijn oudere broer Napoleon Bonaparte. Die vond dat zijn broertje die Nederlanders veel te veel in de watten legde. Zo weigerde Lodewijk om de dienstplicht in te voeren en zo Nederlanders te verplichten dienst te nemen in het Franse leger. Napoleon maakte snel een eind aan de regering van Lodewijk: hij lijfde Nederland bij Frankrijk in. Lodewijk zag wel in dat hij niets meer voor Nederland kon betekenen en vertrok vrijwillig.

Heeft Lodewijk ook nog iets voor Apeldoorn gedaan is misschien de vraag die opkomt? Ja hij deed ooit iets bij Kasteel het Oude Loo. Daar liet hij de slotgracht dempen. Een mooi verhaal is dat hem voorspeld was dat hij zou verdrinken. En als rechtgeaarde Fransman die wel een glaasje lustte liet hij uit voorzichtigheid maar die gracht dempen.

Lodewijks naam leeft niet voort in veel Nederlandse straatnamen – maar toch: onze eerste koning kreeg in Apeldoorn wel een laan met zijn naam!.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn