RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Kijk op de wijk: Alexanderlaan

Deze laan ligt in de Parkenbuurt en loopt van Kastanjelaan tot Generaal van Heutszlaan. Zoals al aangekondigd “de volgende serie blogs gaat over Oranje en het koningshuis”. Dus de naam “Alexanderlaan” is afkomstig van iemand van het koningshuis is al snel de conclusie. Maar ik kan mij heel goed voorstellen dat alleen verstokte Oranjefans ooit van Prins Alexander hoorden.

Koning Willem III had 3 zonen: Willem, Maurits en Alexander. Ze hadden allen een zwakke gezondheid en stierven dan ook al vóór hun vader in 1890 stierf. Over het huwelijk waaruit Alexander geboren werd blogde ik al eerder: Sophiaplein – een bijzonder ongelukkig huwelijk. En het leven van de zoons ging ook niet over rozen.

Zoals ik in het stukje over het Sophiaplein was Willem III een onprettig mens die de bijnaam “Koning Gorilla” meer dan verdiende. Hij was bijzonder gericht op militarisme en goede lichamelijke gezondheid. Een zoon die ziekelijk was en een kwetsbare gezondheid had paste dus in het geheel niet in zijn wereld. Alexander stief kinderloos en ongehuwd. Over dat “ongehuwd” zijn worden heel diverse verhalen verteld. Eén van die verhalen is dat zijn vader het gerucht in de wereld bracht dat Alexander van de herenliefde zou zijn. Een ander lid van de hofhouding gaf ook aan “Alexander heeft nog nooit een vrouw bekend”. Maar ja: “wiens brood men eet diens woord men spreekt”…

Alexander zat niet zo met allerlei geruchten en nam gerust “een vriend” mee naar een bal van de Tweede Kamer. Het schandaal dat hierdoor ontstond werd door hem gewoonweg genegeerd.

Het einde van zijn leven was ontluisterend. Alexander overleed in Parijs. Zijn broer Willem zorgde voor balseming, een rouwdienst en daarna transport naar Rotterdam. Echter: hun vader, Koning Willem III was met hun stiefmoeder Emma en stiefzus Wilhelmina op reis door Zwitserland en Duitsland. En denk maar niet dat ze terugkwamen om hem te begraven! Dat gebeurde pas een kleine maand later. Toen werd de kist bijgezet in de grafkelder van de Oranjes in de Nieuwe Kerk in Delft. Er was een rapport over het overlijden van Alexander. Willem III legde het ongelezen ter zijde. Zo eindigde het leven van een prins die door velen al lang vergeten is…op de Prins Alexanderpolder en de deelgemeente Prins Alexander in Rotterdam na dan – maar wie weet dat ze naar dézé prins genoemd werden?

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn