RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Apeldoorn opent alsnog de deur voor dorps- en wijkraden

APELDOORN - De geldkraan voor dorps- en wijkraden in Apeldoorn mag niet per 2021 worden dichtgedraaid. Dat wil een grote meerderheid van de gemeenteraad en daarom moet het college ermee aan de slag.

Door: Bastiaan van Blokland

Deze avond stemt de raad over een voorstel omtrent burgerparticipatie. De consequentie van dat plan is dat de positie van dorps- en wijkraden verandert.

Samen nieuwe afspraken maken

Vanwege dat voorstel roepen negen raadspartijen, waaronder de voltallige coalitie, het college op om dorps- en wijkraden mee te nemen in het proces dat volgt als de raad voorstemt. Daarnaast moeten zij samen tot nieuwe afspraken komen, om de oude te vervangen.

Zie ook: Wat te doen met die wijk- en dorpsraden in Apeldoorn?

Pas als er een vloeiende overgangsregeling is, waarbij budget wordt gewaarborgd, kan de huidige regeling overboord.

Kortgezegd betekent dit dat er wel wat gaat veranderen voor die dorps- en wijkraden, maar wellicht minder drastisch dan zij eerst dachten.

Hoe zat het ook alweer?

In de burgerparticipatieplannen van wethouder Wim Willems worden inwoners op allerlei manieren betrokken bij het reilen en zeilen in de gemeente. Dat doet Willems niet zomaar.

De raad wilde jaren geleden al dat er werk van werd gemaakt. En dus kwam hij met een voorstel: burgerinitiatieven kunnen een aanvraag doen voor subsidie. Met een gevarieerd netwerk aan initiatieven dat daaruit ontstaat, wil de gemeente haar oor te luister te leggen.

Gewoon een aanvraag doen

Dorps- en wijkraden zijn tot nu toe altijd automatische gesprekspartner geweest van Apeldoorn en kregen daar ook geld voor. Hun positie vervalt met het nieuwe plan. Zij moeten straks ook subsidie aanvragen, die zij vervolgens wel of niet krijgen.

Veel raadsleden vinden dat je die dorps- en wijkraden niet zomaar kunt afserveren. Toch wil men nu eindelijk eens verdergaan en werk maken van 'brede burgerparticipatie'. Met de zogenoemde motie hopen de negen partijen dat Apeldoorn vooruit kan, maar dorps- en wijkraden ook blijven bestaan.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn