RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

RTV Apeldoorn nu ook te horen op digitale radio

Luisteraars in de Stedendriehoek kunnen vanaf vandaag, donderdag 2 juli, Radio Apeldoorn ontvangen op DAB + kanaal 5A. Om dat mogelijk te maken wordt er samengewerkt met andere omroepen in de regio. DAB+ (Digital Audio Broadcast) is een zendtechniek waarmee een digitaal signaal via de ether verspreid wordt. Het zal op termijn de vertrouwde analoge FM vervangen.

 

 

Luisteraars in de Stedendriehoek kunnen vanaf vandaag, donderdag 2 juli, Radio Apeldoorn ontvangen op DAB + kanaal 5A. Om dat mogelijk te maken wordt er samengewerkt met andere omroepen in de regio.                                                                                      

DAB+ (Digital Audio Broadcast) is een zendtechniek waarmee een digitaal signaal via de ether verspreid wordt. Het zal op termijn de vertrouwde analoge FM vervangen. Een groot voordeel van DAB+ is, naast de stabiele geluidskwaliteit, dat je op één frequentie meerdere radiostations tegelijk kan doorgeven. De luisteraar kan dan thuis of in de auto met een DAB+ ontvanger zelf bepalen naar welk radiostation men wil luisteren. De radiostations kunnen elkaar onderling niet storen.

Samenwerking

Het uitzendgebied van DAB+ kanaal 5A omvat Apeldoorn, Deventer, Zutphen, Brummen, Voorst, Uddel en Hoenderloo. Omdat de zendvergunning voor de hele regio geldt, wordt er door omroepen in de regio samengewerkt om de zender te beheren. Dit project sluit aan bij het officiële beleid van gemeentes zoals Apeldoorn en Deventer om samenwerking tussen omroepen te bevorderen en verder uit te bouwen. Naast RTV Apeldoorn doen ook Loostad Radio, Salland 747 en DRTV hieraan mee. Alle deelnemers hebben de handen ineengeslagen en brengen samen de maandelijkse kosten op voor het onderhoud. Na slechts 2 jaar zijn ze dan samen eigenaar van alle apparatuur. Dat betekent uiteindelijk lagere maandlasten voor iedereen. Om ervoor te zorgen dat dit zonder winstoogmerk gebeurd zijn zij allen verenigd in een stichting. Deze verzorgt de administratie en technische zaken en is ook het aanvraagpunt voor radiostations die ook willen meedoen. De stichting heet: Stichting Coördinatie Digitale Radio Stedendriehoek (CDR voor kort) www.cdrstedendriehoek.nl

Nationaal Luister Onderzoek 

De laatste grote peiling naar DAB+ was in 2019. Het aandeel van digitaal luisteren is inmiddels opgelopen naar 39% (33% in 2017). DAB+ is daarin flink gegroeid. Het percentage huishoudens met een DAB+-ontvanger steeg van 15% naar 24%, en de luistertijd verdubbelde. (Bron: NLO)

Hoe te ontvangen? 

Via een DAB radio. Dit kan een portable zijn of autoradio. Veel Bluetooth speakers of wekkerradio’s kunnen DAB+ ontvangen. Afstemmen doe je op kanaal 5A. Vervolgens kies je daar je favoriete radiostation wat je wil beluisteren.

 

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn