• Welkom op de website van RTV Apeldoorn
    Welkom op de website van RTV Apeldoorn
RTV Apeldoorn is de lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio en televisie. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Zwarte piet in Loenen, en misschien een roze Sinterklaas

LOENEN - Zwarte piet, een witte piet of toch maar helemaal niet? Het rijmt als een sinterklaasgedicht, maar het onderwerp is natuurlijk beladen. Wat doen gemeenten met de intocht? De NTR zet roetveegpieten in bij de officiële intocht in Apeldoorn dit jaar. Even verderop in Loenen blijft alles bij het oude.

door Bastiaan van Blokland 

Zwarte piet blijft zwart in Loenen. Uiteraard weet men ook daar dat de discussie leeft, vertelt Loenenaar Arend Jan Hammink. Maar in zijn dorp is het volgens hem geen onderwerp van gesprek. Hammink kent de sint goed. Het Dorpscentrum De Brink organiseert ieder jaar de intocht van Sinterklaas. Hammink vervult daarbij de ere-rol. 

Ons-kent-ons

Acteren ligt hem wel. In het dorpscentrum, dat door Loenenaren zelf is gefinancierd én gebouwd, kunnen de dorpsbewoners terecht voor allerhande activiteiten. Hammink repeteert er sinds jaar en dag met zijn acteerclub. De rol van sint speelt hij dan ook van harte. 

Tekst loopt door onder de video: 

Het is een gezellig ons-kent-ons in Loenen, zegt ook Wiljan van Luttikhuizen. De 27-jarige is er actief bij de voetbalvereniging en peinst er niet over uit Loenen weg te gaan. Ook hij is vrijwilliger bij De Brink. Van Luttikhuizen speelt piet, samen met vele anderen. 

De discussie over 'wel of geen zwarte piet' krijgt in zo'n dorp een extra dimensie, vertellen beiden. Van Luttikhuizen: 'We worden weleens herkend, vooral door de oudere kinderen. We doen een muts op, en een pruik. En we zijn zwart geschminkt, of... bruin.' 

Roze sint? 

'Veel van onze pieten doen meerdere vrijwilligersactiviteiten in het dorp', vervolgt Van Luttikhuizen. 'Die worden dus gauw herkend als zij niet geschminkt zouden worden.' 

Verandering van het feest kán wel, denkt Hammink. Een andere sint bijvoorbeeld? Gekscherend: 'Maar dan wil ik ook heel apart gaan, dan wil ik met een roze baard gaan. Een roze sint, en een witte piet. Maar ik denk dat dat nog heel lang duurt', besluit de sint uit Loenen. 

 

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl. Je kunt ons ook een WhatsApp bericht sturen op 055-5335166.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Nu op Radio Apeldoorn