• Welkom op de website van RTV Apeldoorn
    Welkom op de website van RTV Apeldoorn
RTV Apeldoorn is de lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio en televisie. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Zwart maakt vervuilende oude bromscooter groen

Wijnand Zwart uit Beekbergen, docent aan HAN Automotive, heeft een oude Vespa bromscooter uit 1968 omgebouwd naar elektrische aandrijving. Met zijn ombouwset voor oude brommers kunnen deze klassiekers weer probleemloos de milieuzones in.

Zwart vindt duurzaamheid belangrijk. Daarom eet hij vegetarisch, heeft zonnepanelen op zijn dak, een warmtepomp in huis en rijdt hij elektrisch. Maar voertuigen bouwen en verbouwen is zijn grote hobby. Vooral oude voertuigen, zoals klassieke Vespa scooters, vindt hij leuk. Aangezien die oude, vervuilende brommers in steeds meer gemeenten met milieuzones verboden worden, heeft hij afgelopen jaar gewerkt aan een elektrische ombouwset voor de Vespa bromscooters. De set is ook bruikbaar voor andere tweetakt oldtimer brommers met versnellingen.

,,De grootste uitdaging was om de scooter goedgekeurd te krijgen bij de RDW,” aldus Wijnand Zwart. ,,Goedkeuring wordt alleen gegeven aan een EMC (Elektro Motorische Compatibiliteit) goedgekeurd voertuig. En dat is bij elektrische voertuigen de lastigste hobbel. Het is technisch ingewikkeld, tijdrovend en duur om een EMC-keuring te doen. Ik was heel blij toen ik het goedkeurende testrapport ontving.”

De ombouwset bestaat uit een accupakket, elektromotor en bijbehorende elektronica. Het accupakket is precies op maat gemaakt voor de Vespa om onder de buddy geplaatst te worden zodat het niet zichtbaar is. Het accupakket is makkelijk uitneembaar zodat het accupakket zelfs binnenshuis geladen kan worden. De elektromotor wordt in het originele motorblok geplaatst waar voorheen het vliegwiel en drijfwerk van de tweetaktmotor zat. Daarmee blijft zelfs het uiterlijk van het motorblok vrijwel onaangetast.

Zwart hoopt dat hij met zijn elektrische Vespa-scooter een trend zet en dat meer klassieke voertuigen worden omgebouwd tot schone, toekomstbestendige exemplaren, zonder dat het ten koste gaat van het originele uiterlijk. De uitvinder wil de ombouwset niet zelf verkopen, maar zoekt nog een bedrijf die interesse heeft om de ombouwset in serie te produceren en te vermarkten.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl. Je kunt ons ook een WhatsApp bericht sturen op 055-5335166.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Nu op Radio Apeldoorn


Luister live
De Nachttour
00:00 tot 07:00