RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Zomerserie In de Wandelgangen: Henk van de Weerd- SGP

Zoals je vorige week kon zien hebben de collega's van ons politieke radioprogramma In de Wandelgangen gevraagd aan een aantal ‘nieuwelingen’ in de gemeenteraad of zij een blog wilden schrijven met hoe ze het eerste jaar als raadslid hebben ervaren. Deze week is Henk van de Weerd van de SGP aan de beurt.

,,Het reces is alweer begonnen. Voor het eerst heb ik een heel seizoen als raadslid meegemaakt. Een mooi moment om een blik in de achteruitkijkspiegel te werpen. Wat was het een enerverende periode. Mijn beëdiging als raadslid voor de SGP in de gemeenteraad van Apeldoorn kwam redelijk onverwachts. Al jaren behaalden we 2 zetels en ik stond op plaats 3 van de kieslijst. Doordat de SGP al snel in beeld kwam voor coalitiedeelname ontstond er opeens wat gezonde spanning. Want wanneer we een daadwerkelijk een wethouder zouden gaan leveren zou ik maar zo kans maken op een raadszetel. En dat gebeurde; Henk van den Berge werd wethouder en moest daardoor zijn raadszetel afstaan. De opengevallen zetel ging naar de eerstvolgende op de lijst en dat was ik.’’

Opstapje

Inmiddels draai ik nu dus anderhalf jaar mee, nog steeds met evenveel plezier en enthousiasme. Ik merk dat ik al best wat ervaring heb opgedaan tijdens de 4 jaar hiervoor. Toen was ik als fractievolger actief. Dat was een mooi opstapje. Mijn motivatie om de politiek in te gaan komt vooral vanuit mijn overtuiging dat ik als christen een goede boodschap heb door te geven. Het Christelijke leven volgens de Tien Geboden biedt voor mij een helder afwegingskader bij veel maatschappelijke vraagstukken. Door vanuit deze grondhouding te handelen probeer ik mijn bijdrage te leveren aan een betere maatschappij. 

Ik vind het bijzonder om te merken hoe we in de gemeenteraad van Apeldoorn met elkaar om gaan. Over de kant die we op moeten verschillen we nogal eens van mening. Met maar liefst 13 verschillende partijen zijn er vaak evenveel meningen. Maar er wordt over het algemeen oprecht naar elkaar geluisterd. Dat zorgt voor onderling begrip en vertrouwen, ook al ben je het op sommige punten met elkaar oneens.’’

Bijzonder moment

,,Je invloed als raadslid lijkt soms beperkt, qua zetelaantal is de SGP een van de kleinste partijen. Regelmatig lukt het wel om invloed uit te oefenen. Door middel van het indienen van moties en/of amendementen bijvoorbeeld kan je beleid bijstellen. Zelf heb ik dat in de afgelopen periode een aantal keer gedaan. Bijvoorbeeld over het adopteren van namen op het Nationaal Holocaust Namenmonument en het bevorderen van de zondagsrust.

Het indienen van mijn eerste motie was een bijzonder moment. Bij de behandeling van de begroting heb ik een voorstel ingediend om meer preventieve maatregelen in te zetten om het aantal (v)echtscheidingen te verkleinen. Na een levendige discussie over de noodzaak hiervan en de wijze waarop deze motie uitgevoerd zou moeten worden bleek bij de stemming dat er een meerderheid voor de motie was. Het is mooi om te merken dat je op thema`s die belangrijk voor je zijn iets kunt bereiken. Dat geeft energie en vervult je met dankbaarheid.

Mijn raadslidmaatschap vraagt wel veel tijd heb ik gemerkt. Dat vergt de nodige afstemming met het thuisfront (ik ben getrouwd en vader van 3 kinderen). Ook moet ik het combineren met mijn werk als teamleider en leerkracht op de Eben-Haëzerschool in Apeldoorn. Tot nu toe lukt dat gelukkig goed. Ik zie er naar uit om samen met de rest van mijn fractie en mijn collega’s in de raad na het reces weer op een vruchtbare wijze te kunnen samenwerken.’’

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn