RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Winnende woonprojecten als inspiratiebron voor toekomstbestendig wonen in Apeldoorn

Vragen als: ‘hoe en op welke manier breng je mensen in beweging om gezamenlijkheid in de eigen woonwijk te creëren?’. Zo werd het project Michi Noeki, ontwikkeld door Tom Bullens en Irene Edzes toegelicht en kreeg de oorspronkelijke Japanse uitspraak ‘het verbinden en verblijven’ alsmede het ‘omgaan met de publieke ruimte en het verblijven in de ruimte’ een gezicht. Voorop stond waar de behoefte van de omwonenden van betrokken wijken lagen. Hoe en op welke manier kunnen mensen elkaar makkelijker ontmoeten en op een wederkerige manier iets voor elkaar betekenen stond centraal tijdens beide presentaties.

Het onderwerp toekomstbestendig wonen is hot en zal hoe dan ook in onze Gemeente Apeldoorn handen en voeten gegeven gaan worden. Maar hoe doe je dat nou in een steeds meer en afnemende sociale samenhang en schaalvergroting? Hoe geef je dat vorm en waar start je? Wat zijn de do’s en dont’s? Wat zijn de lessons to learn behaald uit eerdere projecten in het land? Ook het project Ikigai (reden van bestaan) en toegelicht door Marc Maurer en wat staat voor ‘de reden om uit bed te komen en een doel te hebben’ werd toegelicht.

Er is niet één manier/plan of oplossing voor deze vragen en situaties, zo bleek tijdens de presentaties. Iedere plek vraagt dan ook om een andere aanpak. Samenwerken met de domeinen van zorg en ruimtelijke inrichting lijkt logisch echter is slechts een eerste aanzet tot het komen van en daadwerkelijk nieuw in te richten plek binnen een woonwijk. Zo zullen sociale problemen de drijvende krachten zijn achter al deze toekomstige vernieuwingen. Want een stad die goed is ingericht voor ouderen en kwetsbaren, levert een betere stad op voor iedereen.

Meer weten over beide winnende projecten?
https://prijsvraagwhocares.nl/inzendingen/michi+noeki+verbinden+en+verblijven/
https://prijsvraagwhocares.nl/inzendingen/ikigai+ruimte+maken+en+gezondheid+bouwen/

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn