• Welkom op de website van RTV Apeldoorn
    Welkom op de website van RTV Apeldoorn
RTV Apeldoorn is de lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio en televisie. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Wapens vrijwillig inleveren, gaat dat grof geweld oplossen?

APELDOORN - Een steekincident bij een Chinees restaurant, een schietpartij op een parkeerplaats: Apeldoorn wordt de laatste tijd opgeschrikt door hevige incidenten. Een wapeninleveractie is nu het juiste om te doen, zegt de lokale ChristenUnie. Of is dat een doekje voor het bloeden?

Door: Bastiaan van Blokland

In het centrum van Apeldoorn sjokt winkelend publiek af en aan. Oud, jong, een moeder met een kinderwagen en een echtpaar met een hond. Het roept het beeld op van Apeldoorn als een gemoedelijke gezinsstad, precies wat de gemeente ook uit wil stralen. Maar er sluimert een gevoel van onveiligheid.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder. 

Echt dramatisch is het niet, maar geheel veilig voelt niet iedereen zich, blijkt bij navraag op straat: 'Ik ga niet zomaar een onverlicht park in', zegt een vrouw die net een cosmeticabedrijf uitstapt. Een ander kijkt wel twee keer uit voordat ze jongeren aanspreekt op hun gedrag.

Toch lijkt het eerder de tijd waarin we leven die hun gevoel kentekent dan de incidenten van de afgelopen tijd die hun stempel drukken op het veiligheidsgevoel. 

'Criminelen leveren ze niet in' 

Een wapeninleveractie, zoals ChristenUnie-raadslid Jarin van der Zande voorstelt, vindt het ondervraagde winkelend publiek geen slecht idee. Al blijft de vraag: wie levert zijn wapens dan in? Een crimineel toch zeker niet...

Dat beseft ook Van der Zande: 'Ik verwacht niet dat criminelen massaal hun wapens gaan inleveren', reageert hij. 'Ik nodig ze van harte uit bij dezen, maar ik verwacht het niet.' 

300 wapens ingeleverd

Het doel van de actie: mensen die illegaal wapens in huis hebben die ze niet in durven te leveren, dat toch laten doen. In onder meer Rotterdam leverde zo'n actie vorig jaar zeker 300 wapens op. 

Want wie weet waar de wapens anders belanden? Op straat wellicht, en dat is precies wat Van der Zande wil voorkomen. Burgemeester Ton Heerts komt donderdagavond in de raad van Apeldoorn met een reactie op het voorstel.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl. Je kunt ons ook een WhatsApp bericht sturen op 055-5335166.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Nu op Radio Apeldoorn


Luister live
De Nachttour
00:00 tot 07:00