RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

[VIDEO] Kevers vreten Apeldoornse bomen op

Een klein beestje is het, maar het richt behoorlijk wat schade aan. De schorskever. Of eigenlijk de ‘letterzetter’, een kever uit de familie van de schorskever. Zo’n 400 Apeldoornse bomen zijn aangetast door het insect en moeten daarom gekapt worden.

De letterzetter kan zich onder droge, warme omstandigheden, explosief vermeerderen. Het legt zijn broedsel onder de bast van de boom. De larven die hieruit voortkomen maken gangen onder de bast waardoor zij de boom als het ware ‘ringen’. Als gevolg hiervan sterft de boom af. Minder vitale, kwijnende bomen (bijvoorbeeld stormhout) worden als eerste door de kever aangetast. Onder de eerder genoemde weeromstandigheden kunnen de kevers zich explosief vermeerderen en tasten dan ook vitale, staande bomen in de omgeving aan.. Door de letterzetter aangetaste bomen zijn te herkennen aan: aanwezigheid van bruingelig boormeel op de stam, geelbruin verkleurde boomkronen, naaldverlies, spechtenactiviteit en het afvallen van de bast.

De meeste aangetaste bomen stonden in het Orderbos (circa 200 stuks) en op de begraafplaatsen Heidehof (Ruim 100) en Soerenseweg (30). Ook in de bosgebieden van Dennenheuvel en Berg en Bos (inclusief in het park) zijn de eerste aangetaste bomen aangetroffen. Door de snelle verspreiding van de letterzetter is de verwachting dat er nog meer bomen worden aangetast. De fijnsparren zullen vervangen worden door loofbomen. Er zullen voornamelijk loofbomen worden geplant op de plaats van de sparren. Door voor gevarieerde beplanting te kiezen, probeert de gemeente Apeldoorn ervoor te zorgen dat ziektes en boomkevers zoals de letterzetter in de toekomst minder vat op het bos kunnen krijgen.

Bekijk hieronder de video die we hiervan maakten:

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn