RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Verloren briefkaart uit 1945 aan Apeldoorner wordt eindelijk bezorgd

APELDOORN - Brian van den Berk uit het Zeeuwse Graauw vond een brief uit 1945, die net na de Tweede Wereldoorlog was geschreven. De brief zat verstopt in een oude kast die hij aan het opknappen was en was gericht aan ene Anton van der Kraats. Na een zoektocht op Facebook vond Van den Berk familie van Van der Kraats, zo meldt Omroep Zeeland.

Geschreven door: Omroep Zeeland

'Ik kreeg de kast van vrienden uit de Achterhoek en was 'm aan het opknappen, maar om dat te doen moest ik de lades in de kast er ook uithalen en dáár viel de briefkaart uit', vertelt Van den Berk. Na het lezen van de briefkaart, was hij gelijk aangegrepen door het verhaal dat op de kaart geschreven stond.

Mysterie

'De briefkaart is geschreven door tante Marie uit Enschede. Zij schreef de brief aan haar familielid Anton van der Kraats, die in Apeldoorn woonde en ze was benieuwd hoe het met hem ging. De oorlog was namelijk net afgelopen en ze had al eventjes niks van hem gehoord', aldus Van den Berk.

Brian startte een onderzoek naar de mysterieuze Anton van der Kraats, die misschien nooit de brief van 'tante Marie' beantwoord heeft, want het is niet goed met hem afgelopen. Door informatie uit archieven kwam Brian erachter dat Anton tijdens de oorlog gevangen is gezet in een Jappenkamp op Java. Na de oorlog overleed hij en kreeg hij een 'eregraf' op Java.

Tekst gaat door onder de video:

'Ik wil de brief van tante Marie beantwoorden', vertelt Brian. 'De nakomelingen van Anton weten misschien wel niets over hem en hebben misschien ook helemaal niets tastbaars van hem. Daarnaast kunnen ze ook niet zomaar even naar zijn graf toe.'

Van den Berk plaatste een oproep op Facebook om de overgebleven familie van Anton te vinden. Die oproep werd 12 duizend keer gedeeld. 'Toen kreeg ik een berichtje van ene Chantal. Haar verhaal kwam zo overeen met wat ik ondertussen over Anton heb geleerd, dus dat moest wel familie zijn', aldus Brian.

'Het is zo'n bijzonder verhaal', vertelt Brian terwijl hij de brief in zijn handen heeft. 'Ik vind het zo mooi dat ik na die 75 jaar toch nog antwoord kan geven op de vragen van tante Marie en aan Antons familie kan vertellen wat er met hem gebeurd is. Binnenkort ga ik naar zijn familie toe om de briefkaart te overhandigen.'

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn