RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Te druk op de Veluwe, provincie sluit paden en routes

UDDEL - De provincie Gelderland sluit sommige paden op de Veluwe voor recreatie. Op andere plekken worden routes en parkeerplaatsen verplaatst. De maatregelen zijn nodig om de grote recreatiedruk en de natuur op de Veluwe weer met elkaar in balans te brengen, schrijven Gedeputeerde Statenin hun plan voor 'recreatiezonering' van de Veluwe.

Steeds meer mensen genieten van de prachtige natuur op de Veluwe. Dat bezoek heeft een keerzijde, stelt de provincie. Waar de natuur moet herstellen, worden rustgebieden aangewezen. In andere gebieden krijgen de verschillende vormen van recreatie meer de ruimte.

De Veluwe is 90.000 hectare groot en was vorig jaar het gebied met de meeste toeristische en binnenlandse vakanties. Maar het natuurgebied loopt tegen zijn grenzen aan als het gaat om recreatie en economische ambities, zegt de provincie.

Veel dagjesmensen

Zowel het aantal binnen- en buitenlandse vakantievierders als het aantal dagjesmensen neemt sterk toe. Dat is goed voor de economie, maar slecht voor de natuur. Beschermde vogel-, planten- en insectensoorten verdwijnen, wild wordt minder zichtbaar en bossen sterven af. Diersoorten die op de grond leven of broeden kunnen minder goed voedsel vinden. Dit geldt bijvoorbeeld voor de boommarter en adder.

Recreanten hebben in toenemende mate ook last van elkaar. Het gaat om zeer uiteenlopende groepen zoals wandelaars en fietsers, maar ook wildspotters, vliegeraars en natuurfotografen die de natuur belasten. Ook groepsuitjes en evenementen zijn niet overal even gewenst, zeggen Gedeputeerde Staten.

Gelderland wil daarom delen van de Veluwe aanwijzen waar intensieve recreatie prima is. Daar worden extra voorzieningen aangelegd. In delen van het natuurgebied waar meer stilte nodig is wordt een aantal paden weggehaald of afgesloten.

Het blijft, zegt GS, mogelijk 'oog in oog te staan met een wild zwijn of edelhert'.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn