RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Levi (16) is de beste FIFA-speler van Europa: 'Dat geeft zo'n kick'

APELDOORN - De 16-jarige Levi de Weerd uit Apeldoorn leeft een jongensdroom. Hij is de beste FIFA-speler van Europa. "Het gevoel van eerste worden, dat geeft zo'n kick."

Door: Nelleke Arnout

Wat ongeveer drie jaar geleden begon als een hobby is nu uitgegroeid tot serious business. De online voetbalspeler komt uit voor Vitesse en won recent twee kwalificatietoernooien achter elkaar. Levi: "Dat is nog nooit iemand gelukt. Met die prestatie sta ik over het hele seizoen te boek als beste van Europa."

Veertig duizend mensen kijken mee

Bij een wedstrijd staat er soms wel vijftienduizend euro op het spel. "Daar gaat je hartje wel even sneller van bonken. En dan kijken er ook nog zo'n 30.000 tot 40.000 mensen mee." De wedstrijden die hij speelt worden gestreamd en hij heeft dan ook een camera op zijn gezicht.

Soms wordt Levi herkend op straat, vooral als hij in Arnhem is. "Veel kinderen volgen Vitesse met het gamen. Als ik dan op straat loop hoor ik wel eens: 'Hee dat is Levi de Weerd!' Ik ben heel erg nuchter in dingen. Ik laat het allemaal een beetje op me afkomen."

Levi vertelt zijn verhaal in de portretreeks 'Vrijheid is niet vanzelfsprekend'. Bekijk hier de afleveringen. De tekst gaat eronder verder.

Hoe het komt dat Levi zo goed is? "Ik denk omdat ik ook echt gevoetbald hebt. Daarbij was inzicht echt mijn kwaliteit. Dat heb ik meegenomen naar het virtuele veld." Hij trainde voorheen zelfs bij de jeugd van Vitesse en FC Twente. "Dat was zeker een leuke ervaring. Maar nu vind ik het E-sporten echt leuker."

'Sommigen gaan helemaal op in het gamen'

Dat er soms een andere kant aan gamen zit, ziet Levi ook. "Er zijn mensen die beperkt worden in hun sociale omgang. Ze gaan er helemaal in op, worden totaal in het spelletje gezogen." Zelf heeft hij daar geen last van. "Ik voetbalde nog normaal en ga regelmatig met vrienden naar buiten."

Zie ook: Droom voor 16-jarige Levi komt uit, voetballen in Oranje

Hij geniet van het gamen. "Alles wat ik doe, doe ik met plezier. Natuurlijk zijn sommige dingen werkgericht. Ik heb ook bizarre sponsordeals met bijvoorbeeld RedBull. Dat is een van de grootste sponsors ter wereld, daar ben ik heel blij mee." Naast spelen voor Vitesse, mag hij ook nog uitkomen voor het E-sportteam van Oranje.

Een filmpje van Ruud Gullit

Levi heeft zelfs een management: Team Gullit van Ruud Gullit. "Toen ik voor de tweede keer dat toernooi won, kreeg ik een filmpje van hem", vertelt Levi trots. "Hij was trots op me dat ik twee keer Europees kampioen was geworden. Ik moest hongerig naar groei en nederig blijven. Dan geloofde hij erin dat ik wereldkampioen zou worden."

Soms beseft hij nog niet helemaal wat zijn E-sport allemaal teweeg brengt. "Drie jaar geleden zat ik voor de lol FIFA te spelen en als je ziet wat ik er nu allemaal mee bereik... dat is ongelooflijk."

Levi's verhaal is onderdeel van 'Vrijheid is niet vanzelfsprekend', een reeks portretten van jongeren die vertellen wat vrijheid voor hen betekent. Ze worden gemaakt door kindercorrespondent Tako Rietveld. Bekijk hier alle verhalen.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: apeldoornsport@rtv-apeldoorn.nl. Je kunt ons ook een WhatsApp bericht sturen op 055-5335166.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn