• Welkom op de website van RTV Apeldoorn
    Welkom op de website van RTV Apeldoorn
RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Speciaal stembureau woonzorgpark Groot Schuylenburg

Op Woonzorgpark Groot Schuylenburg in Apeldoorn wordt op maandag 14 maart 2022 een speciaal stembureau ingericht. Cliënten kunnen hier samen met hun begeleider, verwant of vrijwilliger hun stem uitbrengen. Bram, voorzitter van de cliëntendeelraad van ’s Heeren Loo regio Apeldoorn vormt samen met cliëntcoach Janine een Prokkelduo. Zo doet Bram vrijwilligerswerk op het stembureau en wordt hij, waar nodig, ondersteunt door Janine.

Gemeente Apeldoorn is één van de 125 gemeenten die dit jaar een speciaal stembureau voor mensen met een verstandelijke beperking heeft. Stichting Prokkel, initiatiefnemer van deze campagne, zorgt er samen met zorgaanbieders en gemeenten voor dat ook mensen met een licht verstandelijke beperking betrokken worden bij dit democratische proces. Zo dus ook op woonzorgpark Groot Schuylenburg, onderdeel van ’s Heeren Loo regio Apeldoorn.

Bram woont al 58 jaar bij ’s Heeren Loo. Hij vindt het leuk om te helpen, maar dat niet alleen: ,,Verkiezingen zijn belangrijk zodat niet altijd dezelfde partijen op 1 plek blijven zitten.’ Hij hoop dat alle cliënten gaan stemmen. ‘Je bent belangrijk en het is belangrijk dat je laat weten wat je wilt. Doen dus. Ga alsjeblieft. Laat je stem horen!''

Verkiezingstaal (on)begrijpelijk

Om de cliënten te ondersteunen hebben cliëntcoaches Janine en Anja alle politieke partijen in de gemeente gevraagd om hun standpunten in begrijpelijke taal te verwoorden. ,,Dit overzicht staat in de Schuylenburg Krant, een krant speciaal voor onze cliënten. Daarnaast is de Verkiezingskrant van ProDemos in begrijpelijke taal op alle locaties verspreid en was er een training van De Academie voor Zelfstandigheid over verkiezingen en stemmen.'' Zowel Janine als Bram vinden dat alles nog veel toegankelijker en begrijpelijker mag. Bram: ,,Ze moeten gemakkelijke woorden gebruiken. Kom eens langs zodat je kunt zien wat de zorg is en dan kunnen ze meteen naar ons luisteren.'' Janine voegt daaraan toe: ,,1 op de 17 mensen heeft een lichte verstandelijke beperking. Deze mensen wil je toch ook bereiken?''

Het inclusieve stembureau is op 14 maart alleen geopend voor mensen die wonen of werken bij ’s Heeren Loo regio Apeldoorn en gaat op inschrijving.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Luister Radio Apeldoorn