RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Schonere energie opwekken door waterstof

Je zou haast denken dat je, als je ‘all electric’ gaat, je van de vervuilende gassen af bent. Volgens Marco Bijkerk van Remeha is dat onjuist. ,,Elektriciteit vervuilt nog erger dan gas”, zegt Marco Bijkerk. Tijdens de VPRO Tegenlicht Meetup in het Energiecafé Apeldoorn deze week legde Marco onder andere uit hoe we waterstof kunnen inzetten als een manier om schone energie op te wekken. De avond werd georganiseerd door DeA Duurzame Energiecoöperatie Apeldoorn, Architectuurcentrum Bouwhuis en Tegenlicht Meetup Apeldoorn.

In ACEC kwamen Apeldoornse bewoners samen, om met Marco Bijkerk (manager Innovative Technologies, New Business Development bij Remeha) en Jacob Brobbel (commercieel manager bij Hollander Techniek) te praten over waterstof en schonere energie bronnen. Waterstof kan worden gebruikt om energie mee op te wekken. Waterstof is schoon, veilig en bijna overal te vinden. Dat maakt ook dat het zo makkelijk gewonnen kan worden. Waterstof is niet los verkrijgbaar maar moet je winnen door middel van stoom en vergassing. Deze elektriciteitsbron is hernieuwbaar, dat betekent dat we groene energie nóg groener kunnen maken.

Minder milieuproblemen op langer termijn

Energie krijgt op langer termijn een andere vorm, het wordt anders gewonnen en anders opgewekt. We willen met z’n allen groener en bewuster leven maar kijken we wel naar de goede oplossingen? Als we kijken naar energie moeten we niet alleen kijken naar ons verbruik maar ook naar de energiebronnen. Je moet jezelf afvragen hoe jij je energie uit een schone bron kunt halen. Het komt erop neer dat we ons energieprobleem nu niet op een duurzame manier onderhouden en dat we ons niet focussen op een stappenplan. We zoeken in het wilde weg naar manieren om duurzamer met energie om te gaan, minder water te verbruiken en ervoor te zorgen dat er minder minder vervuilende stoffen in ons milieu komen. Als we het energieprobleem eerst oplossen dan kunnen we daarna meerdere problemen oplossen zoals het waterprobleem.

Waarom ‘all electric’ gaan niet het antwoord is

Je hoort van alle kanten dat de CO2 uitstoot verminderd moet worden. Daarna denk je gelijk aan elektrificeren. Een ‘all electric future’, is dat geen goed idee? ,,Nee juist niet, het is namelijk geen oplossing voor ons probleem. Ons probleem is het energie management: de opslag en het transport van energie. Dat elektrificeren is tot op een bepaalde hoogte wel goed maar we kijken niet naar het directe probleem. We moeten niet ‘all electric’ gaan maar op zoek gaan naar schone bronnen.”

Hoe waterstof ons helpt aan schone energie

,,We hebben meer opslagcapaciteit nodig voor de energie. Als we dat krijgen kunnen we voor meer dan een half jaar energie opwekken uit waterstof.” Als we nou in de woestijn een stuk grond kopen en daar energie uit waterstof kunnen opwekken, kan Rotterdam de grootste waterstof poort van Europa worden. Dit zorgt er voor dat wij aantrekkelijker zijn voor andere landen om handel mee te drijven.

Wat jij kan doen om schonere energie op te wekken

Als individu kun je zeker al een positieve verandering maken op energie gebied, werd er gemeld tijdens de bijeenkomst:

  • Ga vaker op de fiets, zo bespaar je op CO2 uitstoot.
  • Installeer zonnepanelen, een investering die je later makkelijk terug verdient.
  • Installeer een waterpomp in plaats van een cv-ketel.
  • Laat je huis isoleren, zodat de warmte minder makkelijk door muren naar buiten gaat.

Een kleine greep uit de dingen die jij als individu kunt doen om schonere energie op te wekken. Maar voor grote veranderingen heb je grote partijen nodig. Kijk naar wat je kunt doen binnen de gemeente, provincie en probeer de overheid te overtuigen van jouw ideeën. ,,In een participatiemaatschappij komen de oplossingen van onder af”, meldt commercieel manager Jacob Brobbel. ,,Zo kunnen deze ook werken in de hogere schalen van de maatschappij. Als we weten waar we moeten kijken en als we goed luisteren kunnen we samen sneller tot een oplossing komen.” Marco Bijkerk sluit zich hierbij aan: ,,We moeten allemaal in beweging komen voor duurzamere energiebronnen. Daarom is het belangrijk dat we als lokalen via tussenpartijen de overheid bereiken. Zo zorgen we ervoor dat de inhoud van duurzame energie oplossingen sterker wordt.”

Hoe nu verder?

De opkomst was erg groot, het publiek nam actief deel aan de discussie en er werden kritische vragen gesteld aan de sprekers. Na de presentaties was er nog gelegenheid om vragen te stellen aan de sprekers. De meest opvallende vraag was: ,,Wat heeft deze avond betekent voor de verdere ontwikkeling van schone energie?” Met deze Tegenlicht Meetup is een hele grote groep actieve Apeldoorners bij elkaar gebracht om zo samen te kunnen discussiëren over manieren waarop ‘we’ energie duurzamer kunnen opwekken, transporteren en gebruiken. ,,Als het publiek betrokken blijft kunnen we continu samen aan een oplossing werken”, werd er geconcludeerd. ,,Samenwerken is natuurlijk het belangrijkste, want samen zijn we verantwoordelijk voor een schonere toekomst.”

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn