RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Paleis Het Loo moet eeuwenoude bomen kappen

APELDOORN - Veel van de eeuwenoude beuken en eiken op het terrein van Paleis Het Loo zijn er slecht aan toe. Deze week start daarom de kap van de bomen. De kap is onderdeel van een langetermijnplan om de lanen te vernieuwen.

Door: Bastiaan van Blokland

In totaal moeten allereerst 26 eiken eraan geloven, maar dat zal gefaseerd gebeuren. Niet alle bomen kunnen direct worden gekapt, omdat ook rekening wordt gehouden met de dieren die er huizen en nestelen.

Bekijk de beelden. De tekst gaat eronder verder.

'Serieuze veiligheidsrisico's'

'Vrijwel alle eiken zijn hol en hebben aangetaste wortels. Ook de beukenlanen verkeren in slechte conditie', stelt Het Loo. 'Sommige bomen zijn aan het eind van hun levensduur. Die kunnen gemakkelijk omwaaien tijdens stormen of harde wind. Spontaan omvallen kan ook. Dit zijn serieuze veiligheidsrisico’s.'

De tekst gaat verder onder de foto:

Afbeelding
Een eik valt op de westvleugel van Het Loo. Foto: Paleis Het Loo

Talloze omgewaaide bomen

De afgelopen jaren waaiden veel beuken en eiken om. In februari van dit jaar viel een eik aan de Koningslaan door het dak van het paleis en bij de paardenwei aan de IJskelderlaan ging er ook één tegen de vlakte.

In april viel een beuk op het entreegebouw. Niemand raakte bij de incidenten gewond, maar het heeft wel vaart gezet achter de kap- en herstelplannen van Paleis Het Loo.

En zo moet het er straks uit gaan zien (klik op link om een visualisatie te zien)

Meerjarenplan

Door de slechte staat van de bomen zouden nu al steeds meer gaten vallen in de rijen bomen in de tuinen van het paleis. Daardoor vallen andere bomen ook weer sneller uit, een soort domino-effect.

Het Loo gaat eerst de rij eiken kappen. De herplant van nieuwe eiken begint in het najaar. Na de eiken volgt kap van de beukenlanen aan de voorkant van de paleistuin. Twee lanen gaan op de schop.

'Weer beeldbepalend'

Over vijtien jaar moeten de beuken aan de Paleislaan tenslotte geveld worden. Na 35 jaar, in 2055, hoopt Het Loo dat de nieuwe bomen voldoende zijn volgroeid, zodat de eiken- en beukenbomen weer 'beeldbepalend' zijn voor Paleis Het Loo.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn