RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

'Kom als Zwarte Piet, met kroeshaar en gouden oorbellen naar Sint-intocht Apeldoorn', zegt Pegida

APELDOORN - De anti-islamitische beweging Pegida roept mensen op als traditionele Zwarte Piet te verschijnen bij de landelijke Sinterklaas-intocht in Apeldoorn. 'We willen er weer een traditioneel, mooi kinderfeest van maken', aldus de als Sint verklede voorman Edwin Wagensveld in een online-video.

De landelijke Sinterklaas-intocht in Apeldoorn kent dit jaar voor het eerst louter roetveegpieten. Dat is Pegida tegen het zere been en daarom roept de beweging op verkleed als Zwarte Piet, inclusief kroeshaar, zwarte schmink en gouden oorbellen, naar de intocht te komen.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Zie ook: Alleen roetveegpieten bij landelijke sinterklaasintocht in Apeldoorn

'Het is een kleine groep die problemen heeft met Zwarte Piet. Die minderheid moet deze traditie maar accepteren. Nu organiseert de staatsomroep op kosten van de belastingbetaler een feestje voor een minderheid. Wij hopen op een draai', zo licht Pegida-voorman Edwin Wagensveld het filmpje toe. Hij zegt onder andere aanmeldingen te hebben gekregen van de harde kern van voetbalclub Go Ahead Eagles uit Deventer.

'Het blijft een kinderfeestje'

Het is nog onduidelijk of alle protesterende Zwarte Pieten zich ergens gaan verzamelen om als één groep te demonstreren of dat ze zich verspreiden in het publiek. 'Dat hangt ook van de gemeente af. Ik ga er vanuit dat we daar nog een gesprek over hebben. Het belangrijkste is dat het een kinderfeestje blijft. Wij gebruiken daarom ook nooit spandoeken.'

De gemeente Apeldoorn heeft de oproep van Pegida ook gezien. 'Iedereen die naar de landelijke intocht in Apeldoorn wil komen kijken, is van harte welkom, ook als je geschminkt bent als Zwarte Piet. Willen mensen demonstreren tegen het uiterlijk van Piet, vragen wij deze personen zich bij ons te melden. Hiervoor zijn mogelijkheden langs de route', reageert een woordvoerder.

Nog niet gemeld

De demonstratie is nog niet gemeld bij de gemeente, zegt Wagensveld. 'Tot drie jaar geleden hoefde dat ook niet als je als Zwarte Piet naar een intocht wilde.'

Of tegenstanders van Zwarte Piet, verzameld in de actiegroep Kick Out Zwarte Piet, ook gaan demonstreren in Apeldoorn, maken ze later bekend.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn