RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Oorlogstragedie nu ook op de planken in Apeldoorn

APELDOORN - Professionele acteurs en Apeldoornse vrijwilligers staan straks samen op de planken in Theater Orpheus. Daar wordt een theaterstuk opgevoerd over de tragedie van het Apeldoornsche Bosch, een drama waarbij zeker 1250 mensen om het leven kwamen.

Door: Bastiaan van Blokland

De acteurs staan onder leiding van regisseur Jori Hermsen, geen onbekende in de theaterwereld. Centraal staat het autobiografische verhaal van schrijver Eli Asser: Aan de Vooravond. Een voorstelling die zich afspeelt in Apeldoorn, maar er nooit is vertoond. 

Vreselijk trauma

Asser ken je wellicht nog van 't Schaep met de 5 pooten. Wat velen lange tijd niet wisten, is dat hij een enorm trauma overhield aan de Tweede Wereldoorlog. Zijn ervaringen zette hij pas jaren later op papier. 

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

In de oorlog woonde Asser op het terrein van de Joodse psychiatrische kliniek Apeldoornsche Bosch, waar hij in opleiding was als verpleegkundige. Ook zijn vriendin kwam er werken. Samen vluchtten ze er weg, aan de vooravond van een tragedie. 

Jaren later

Eind februari 1943 werden de patiënten en hun verpleegkundigen op de trein naar Auschwitz gezet. Niemand keerde terug. Het theaterstuk daarover speelde rond 2000 in de Nederlandse schouwburgen, maar kwam nooit naar Apeldoorn.

Daar komt nu, 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, verandering in. Het stuk is door regisseur Hermsen wat aangepast en samen met de cast en de vrijwilligers gaat hij aan de slag om de voorstelling nieuw leven in te blazen. Serieus, maar mét humor en muziek, verzekert hij.

Jongeren bereiken

Leerlingen van diverse middelbare scholen zullen Aan de Vooravond bezoeken, om ook hen bekend te maken met het verhaal. Ook 'gewone' belangstellenden kunnen in het theater terecht. Als het een succes blijkt, volgen na april misschien meer voorstellingen. 

Zie ook: 

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn