• Welkom op de website van RTV Apeldoorn
    Welkom op de website van RTV Apeldoorn
RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Ook in Apeldoorn mogen jongeren hun wapens inleveren

APELDOORN - Er komt alsnog een wapeninleveractie in de gemeente Apeldoorn. Burgemeester Ton Heerts sluit daarvoor aan bij een landelijke actie in oktober. De aandacht gaat specifiek uit naar nep- en steekwapens. Of je ook een vuurwapen in kunt leveren, is nog onduidelijk.

Door: Bastiaan van Blokland

De actie richt zich op jonge mensen van tussen de 12 en 25 jaar oud. In die leeftijdsgroep vinden veel incidenten plaats met nep- en steekwapens. Van 11 tot en met 17 oktober, de Week van de Veiligheid, mogen Apeldoorners hun waar afgeven. Hoe de actie er verder precies uit zal zien, daarover overlegt de gemeente nog met politie en justitie.

Heeft het nut?

In februari vorig jaar verklaarde burgemeester Heerts een wapeninleveractie te willen optuigen. Dat zei hij in reactie op vragen van ChristenUnie-raadslid Jarin van der Zande, nadat een aantal gewelddadige incidenten met (vuur)wapens plaatsvond in Apeldoorn. Maar Heerts had wel bedenkingen: als er een strafbaar feit was gepleegd met een ingeleverd wapen, dan wordt vervolging door justitie heel moeilijk.

Daarna werd het stil, tot eind vorig jaar uit onderzoek bleek dat de baten van zo'n actie eigenlijk niet opwegen tegen de inzet die het kost. Inleveracties zouden nauwelijks bijdragen aan het oplossen van misdrijven en de bestrijding van criminaliteit. Liever zet de burgemeester dan ook in op preventiemaatregelen, door jongerenwerk en voorlichtingscursussen.

'Levert echt wat op'

Raadslid Van der Zande nam er geen genoegen mee en bleef aandringen bij Heerts. Hij is dan ook blij met diens keuze alsnog een actie op te zetten, want volgens hem zijn die wel degelijk de moeite waard: "Recente inleveracties in het land, zoals in Den Haag, laten zien dat het echt wat oplevert. Het is daarnaast mooi dat het college ook toezegt te blijven monitoren op wapenhandel en -bezit."

De gemeente Arnhem houdt komende week een inzamelingsactie. Jongeren krijgen daar geen straf als ze hun wapens inleveren.

Lees ook: Kom maar op met je wapens: politie zint op grote inleveractie

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Luister Radio Apeldoorn