RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Ongestraft extraatje voor mensen in de bijstand

APELDOORN - Boodschappen en andere giften voor mensen in de bijstand mogen niet zomaar betekenen dat ze gekort worden. Er moet daarvoor een maximum komen van 1200 euro per jaar, vindt een meerderheid in de Apeldoornse gemeenteraad.

Door: Bastiaan van Blokland

Een SP-motie die door vrijwel de voltallige oppositie én coalitiepartij CDA wordt gesteund, zorgt voor een meerderheid van 24 raadszetels (in totaal telt Apeldoorn 39 zetels). Dat betekent dat de motie deze donderdagavond naar alle waarschijnlijkheid wordt aangenomen.

Ophef rond boodschappen

Giften voor mensen in de bijstand in Apeldoorn mogen op dit moment niet meer dan 300 euro bedragen. Dat geldt voor het gros van de alleenstaanden. Voor oudere alleenstaanden en echtparen is dat bedrag iets hoger: 500 euro.

Toen ophef ontstond rond een inwoonster van de gemeente Wijdemeren (Noord-Holland), omdat ze 7000 euro moest terugbetalen vanwege een tas boodschappen die ze wekelijks kreeg van haar moeder, barstte de discussie over de giftendrempel los.

'Geef gemeenten vrijheid'

SP-Kamerlid Jasper van Dijk stelde daarop voor gemeenten meer vrijheid te geven om die giften vast te stellen op een hoger bedrag. Hij stelde een maximum van 1200 euro per jaar voor. Dat betekent dat iemand in de bijstand tot 1200 euro aan goederen of steun mag krijgen van mensen om hem heen, zonder dat hij gekort wordt op de maandelijkse bijstand.

De motie van Van Dijk werd door de Tweede Kamer aangenomen. Dat betekent dat gemeenten dit nu kunnen doen. In Nijmegen en Amsterdam werd de 1200 euro-grens al ingevoerd. Apeldoorn volgt daarmee straks hun voorbeeld.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn