• Welkom op de website van RTV Apeldoorn
    Welkom op de website van RTV Apeldoorn
RTV Apeldoorn is de lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio en televisie. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Na 50 jaar komt er door corona een einde aan deze winkel

APELDOORN - Hij moet nog wel even voor hij met pensioen kan, want Sjackie Stein is pas 57 jaar oud. Maar de tijd volmaken kan hij niet in zijn eigen schoenmakerij. Want Stein gooit de handdoek in de ring: "Door corona komt er gewoon niemand meer voor een zooltje, reparatie of een sleutel."

Door: Bastiaan van Blokland

De schoenmakerij zit al decennia onder verschillende namen midden in het centrum van Apeldoorn. Een toplocatie, normaal gesproken. Maar nu is het funest voor de zaken. Op een doordeweekse dag loopt er geen hond door de binnenstad. En dat merkt Stein.

Even binnenlopen

Vijf jaar geleden neemt de schoenmaker de winkel over. Van werknemer is de ambachtsman plots eigen baas. De winkel loopt lange tijd prima, vertelt Stein: "Zakenmannen die voor hun werk of tijdens de pauze hun nette schoenen bij mij inleverden voor een nieuw zooltje, mensen die even binnenliepen voor een reparatie."

Met het uitbreken van de corona-pandemie zijn die tijden voorbij. "De klandizie is teruggelopen, er loopt haast geen volk in het centrum. De hoge huur; het is niet meer op te brengen."

Die binnenlopers en zakenmannen laten zich niet meer zien, ontmoedigd door de oproep niet voor de lol te gaan shoppen, en omdat zij thuiswerken.

Kijk hier een video over Schoenmakerij Stein. Tekst gaat eronder verder:

'Wat is die kerst nou?

Voor Stein betekent het dat hij eind dit jaar de deuren noodgedwongen moet sluiten. "Op 24 december om 15.00 uur. Dan kan ik nog even de boel afsluiten en dan is het kerstavond."

Een hele zure manier om de kerst in te luiden, beseft ook de schoenmaker. Aan de andere kant: "Wat is die kerst momenteel dit jaar, met die corona? Ook niet veel..."

Wat de toekomst brengt, dat weet de 57-jarige niet. Hij solliciteert wel, maar krijgt te horen: 'Bel tegen het einde van het jaar maar terug'. Van magazijnmedewerker tot supermarkt, het soort werk maakt de geboren ambachtsman niet uit: "Als ik maar met mijn handen bezig kan zijn."

Tekst loopt door onder de foto:

Afbeelding
Een lege binnenstad. Foto: Omroep Gelderland

'Blijf lokaal kopen'

De gemeente Apeldoorn reageert: "Natuurlijk is dit een moeilijke tijd voor ondernemers. Hoewel we ook zien dat er binnenstadondernemers zijn die juist hogere omzetten draaien, zijn er ook heel veel die het moeilijk hebben.

"Veel mensen kiezen er in deze tijd voor om drukke plekken te vermijden. We roepen mensen op niet alleen op zaterdag hun boodschappen te doen, maar dat meer te spreiden - ook over de rustige momenten doordeweeks. En om vooral ook lokaal te blijven kopen."

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Nu op Radio Apeldoorn


Luister live
De Nachttour
00:00 tot 07:00