RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Midas Dekkers: 'Een handjevol wolven doet wonderen'

UDDEL - De komst van de wolf naar Nederland is goed voor de natuur. Dat zegt bioloog Midas Dekkers: 'Een handjevol wolven doet wonderen, daar kikkert de natuur enorm van op'.

Volgens Midas Dekkers woedt er al veertig jaar een felle discussie over de wolf. Eigenlijk sinds de introductie van ecoducten en van grote grazers op de Veluwe.

Kijk hier een video over de wolf: 

Harm van de Veen, een van de grootste pleitbezorgers van de ecoducten en de grote grazers, pleitte ook voor de herintroductie van de wolf om het aantal grote grazers onder controle te houden. 'Als je dat niet doet, loopt het uit de hand. Dat hebben we gezien bij de Oostvaardersplassen, wat een puinhoop dat is', zegt Dekkers.

'De wolf en ik lachen in ons vuistje'

Maar tot nu toe was er veel verzet tegen de herintroductie van de wolf. 'We zijn er bang voor, want ze eten onze schaapjes op', zegt Dekkers. 'Maar terwijl wij delibereren of we de wolf al dan niet uitzetten, denkt dat beest 'ik wacht niet langer' en komt vervolgens gewoon binnenwandelen. En daar kan je niets aan doen, want het is een Europees beschermde diersoort. Zowel de wolf als ik lachen in ons vuistje'. 

'Banger voor gewone honden'

Betekent dit dan dat we moeten oppassen op de Veluwe? Dekkers: 'Ik ben banger voor jagers, boswachters en gewone honden dan voor de wolf. Een hond is niets anders dan een wolf en daar lopen er sinds jaar en dag honderdduizenden van rond in Nederland. Er zijn meer schapen door honden doodgebeten dan dat er ooit door wolven gedood zullen worden. 

De tekst gaat verder onder de afbeelding: 

Als alles goed gaat komen er hooguit enkele tientallen wolven in Nederland, verwacht Dekkers. Voor de natuur is dat goed nieuws. 'Als de wolf zich heeft gevestigd, dan hang ik persoonlijk de vlag uit', zegt hij. 'Een wolf kan veel beter zien wat zwakke en oude dieren zijn dan de jagers die het wild pretenderen te beheren'.

Overigens is lang niet iedereen het met Dekkers eens. Het Gelderse CDA liet eerder al weten bezorgd te zijn over de terugkeer van de wolf. Die zorgen worden gedeeld door verschillende schapenhouders in de grensstreek. Andere politieke partijen zijn juist wel enthousiast over de wolf. De Gelderse politiek wil dan ook een debat over de wolf.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn