• Welkom op de website van RTV Apeldoorn
    Welkom op de website van RTV Apeldoorn
RTV Apeldoorn is de lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio en televisie. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Met de komst van de stoomtrein kon je ineens reizen tussen provincies

LIEREN - Wandelend, of als je wat meer te besteden had te paard, naar bijvoorbeeld Amsterdam. Een tocht waar je flink wat tijd voor moest uittrekken, als je het tenminste al wilde. Maar met de industriële revolutie in de negentiende eeuw veranderde dat. De komst van de stoomtrein zorgde ervoor dat je binnen twee uur van Apeldoorn naar Amsterdam kon reizen.

'Nederland was vrij laat met de industrialisatie. Maar in één keer werden landprovincies ontsloten voor mensen in het westen', vertelt amateurhistoricus Huub Ummels in het programma Ridders van GelreIn 1876 liep heel Apeldoorn uit toen de eerste trein daar aankwam.

De tekst gaat verder onder de video.

De treindienst ging meteen goed van start. Niet één trein per dag, maar om de twee uur een trein in elke richting. Zo kon je vanuit Zutphen naar Apeldoorn, Amersfoort en uiteindelijk Amsterdam. 'Het was stoom, maakte lawaai en ze hadden niet de luchtvering van nu, maar het was toch een vrij comfortabele manier van reizen.'

De trein was er niet alleen voor de elite. Ummels: 'Je kon voor één gulden van en naar Amsterdam rijden. Gewoon om mensen te winnen voor de trein.'

Bekijk hier de hele uitzending van Ridders van Gelre.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl. Je kunt ons ook een WhatsApp bericht sturen op 055-5335166.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Nu op Radio Apeldoorn