RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Luifel bij gemeentehuis komt er niet

APELDOORN - De ‘omstreden luifel’ die gebouwd moest worden bij het stadhuis van Apeldoorn komt er niet. Dat zegt wethouder Wim Willems. De gemeente zit niet op één lijn met de architect.

Willems: ‘We hebben als college kaders gesteld van waar de entree aan moet voldoen. Daar valt deze niet binnen.’ De wethouder zegt met verschillende partijen, waaronder de commissie ruimtelijke kwaliteit, om de tafel te hebben gezeten. Ze komen niet op één lijn met de architect over een mogelijk ontwerp.

'Entree hoort bij gemeentehuis'

Bij de plannen over het nieuwe Marktplein kunnen mensen straks niet kiezen uit een ontwerp voor de entree. Want het gemeentehuis en de entree zijn onderdeel van het raadhuis en dat ligt bij de gemeente, aldus de wethouder.

De antwoorden van Willems zijn diametraal tegenovergesteld van wat architect Hans Ruijssenaars er ooit mee voor ogen had. Hij zegt teleurgesteld te zijn in het besluit van het college.

Verbinden

Al in 1987 maakte Ruijssenaars de eerste schets voor het huidige gemeentehuis, waar de afgekeurde luifel onderdeel van uitmaakte. “Ik had toen het idee om het raadhuis via de luifel met het Marktplein te verbinden”, vertelt de architect aan RTV Apeldoorn.

In 1990 werden de plannen en financiën besproken. De luifel van Ruijssenaars kwam er toen (nog) niet. “Dat had waarschijnlijk met budget te maken” zegt hij. Enige tijd later werd het Marktplein bedacht en ingericht, door een andere partij dan Ruijssenaars.

'Open armen'

Het is nooit geworden wat de architect beoogde: “De ruimte is een unheimische leegte.” Uiteindelijk kreeg Ruijssenaars in 2012 de vraag mee te denken over een nieuwe inrichting van het gemeentehuis. En dus pakte hij zijn kans: Ruijssenaars opperde om dan ook gelijk de entree en het Marktplein mee te nemen. “Dat voorstel werd met open armen ontvangen.”

Maar het mocht niet zo zijn; uiteindelijk kwam de klad in de plannen en kwam er weerstand tegen de luifel die deze week werd afgeschoten.

Geestelijk vader

Bij de nieuwe plannen voor het Marktplein is Ruijssenaars niet betrokken geweest. De architect had het fijn gevonden als hem in ieder geval om advies was gevraagd. “Ik voel mij toch een beetje de geestelijk vader van dat plein.”

De plannen die er nu liggen, worden binnenkort aan de burger overlegd. Apeldoorners mogen dan stemmen op het ontwerp dat hun voorkeur heeft.

Eisen nieuwe entree

Hans Ruijssenaars wordt gevraagd een nieuwe schets voor de entree te maken. Maar die mag niet buiten de contouren van het gebouw komen. Er moeten enkele eisen in worden verwerkt, zoals de toegankelijkheid voor mindervaliden en ARBO-eisen voor mensen als de portier, die veel in de entree werken.

Volgende week praten de architect en de gemeente verder over hoe nu verder en moet gaandeweg duidelijk worden hoe de nieuwe entree eruit moet komen te zien.

 

 

 

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn