Bijna hadden slechte vangsten zijn haringfeestje vertraagd, maar geheel volgens schema kon Jacob Heijnen vanavond (11 juni) zijn haring op het Leienplein presenteren. Kantje boord, dat wel.
,,Pas laat kwam er een geslaagde vangst’’, legt de haringkoning van de binnenstad Heijnen uit. ,,Wat daarvoor was gevangen was niet vet genoeg. Maar met zeventien procent vet kan de pret beginnen.’’
Goedkoop is de nieuwe haring niet. Langzaam maar zeker beweegt het visje zich naar een prijs van 2,50 euro. Dit jaar nog net niet.
Het Leienplein liep lekker vol en liet zich meeslepen door het maritiem gezang van Tom van Zevenbergen. Tussen de liedjes door liet de haring zich goed smaken. Nog een week of zes, zeven en dan is de volgevreten haring op z’n top. Aangevoerd door Schotten, Noren en Denen. Maar op z’n Hollands gekaakt naar een middeleeuws procedé. En dat maakt de haring wat-ie al eeuwen is: een flinke bron van inkomsten. En van zilt genot.