• Welkom op de website van RTV Apeldoorn
    Welkom op de website van RTV Apeldoorn
RTV Apeldoorn is de lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Journalist van De Gelderlander beboet na kopen illegaal vuurwerk

ARNHEM - Een 27-jarige journalist uit Apeldoorn heeft donderdag een boete van 500 euro gekregen voor het bezit van illegaal vuurwerk.

De journalist van dagblad De Gelderlander kocht in december 2019 zes Cobra's. Die vallen onder de zwaarste categorie knalvuurwerk. Door te laten zien hoe makkelijk het als particulier is om illegaal vuurwerk te verkrijgen, wilde hij een misstand aan de kaak stellen. Daarmee dacht hij juist te handelen.

De rechtbank oordeelt toch dat dat strafbaar is en dat ook journalisten zich aan de strafwet moeten houden. Wel vindt de rechtbank dat zijn artikel in het dagblad bijdroeg aan het publieke debat. Maar hij had het vuurwerk niet in ontvangst hoeven te nemen en bovendien hield hij de Cobra's onnodig lang onder zich.

Meteen inleveren

Volgens de rechtbank had de man het illegale vuurwerk meteen bij de politie moeten inleveren. Maar hij nam het vuurwerk in zijn auto mee naar de redactie van de krant. Daar zijn de Cobra's twee dagen opgeslagen. Pas daarna bracht de Apeldoorner ze naar de politie. Hij heeft daarmee gevaarlijk gehandeld, stelt de rechtbank.

In het voordeel van de man pleit dat het aanschaffen van het illegale vuurwerk op een redactievergadering is besproken. Ook is vooraf juridisch advies ingewonnen. Op basis van dit - wat achteraf blijkt onjuiste advies - maakte de man een verkeerde afweging. De rechtbank weegt ook mee dat hij geen strafblad heeft.

Voor het bezitten van illegaal vuurwerk had de rechtbank een forse werkstraf kunnen opleggen. Het blijft echter bij een geldboete, omdat de man handelde vanuit een journalistieke gedachte.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Luister Radio Apeldoorn