• Welkom op de website van RTV Apeldoorn
    Welkom op de website van RTV Apeldoorn
RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Jongeren boeken weer vakantie: 'Griekenland zit bijna vol'

APELDOORN - In deze eindexamentijd staan jongeren te popelen een reis te boeken naar het zonnige zuiden. Er is veel vraag naar groepsreizen, merken reisorganisaties. Maar omdat er nog veel onduidelijk is over wat er wel en niet kan, zijn jongeren ook afwachtend. De PCR-tests zijn nu echt de bottleneck.

Door: Sonja Booms

Marlis ten Kate biedt met haar bedrijf Simi Reizen in Apeldoorn jongerenvakanties aan naar het buitenland, met bus en vliegtuig. Ze ziet de boekingen aantrekken sinds een paar weken. "Er is veel vraag naar onze groepsvakanties. Tegelijkertijd zijn jongeren nog afwachtend. Mensen zijn ook al zo lang gewend aan het niet-reizen, dat vertrouwen moet wel een beetje terugkomen."

Een van de redenen is het reisadvies vanuit het RIVM, zegt Ten Kate. Naar de meeste landen zijn alleen nog noodzakelijke reizen toegestaan. "We verwachten wel dat er de komende weken meer landen op geel komen te staan."

Bekijk de video, De tekst gaat daaronder verder.

Drempel

Maar het is vooral zaak dat de overheid nu snel een besluit neemt over het gratis aanbieden van de PCR-tests voor vakantiegangers die nog niet volledig gevaccineerd zijn, zegt Hilde Hissink van VakantieXperts in Wichmond. "Vooral voor jongeren zijn deze kosten echt een drempel. Sommige reisbureaus bieden goedkopere testen aan, maar we zien dat jongeren daardoor nog wel afwachtend zijn met boeken. Dat is echt een bottleneck nu. Ik denk dat veel jongeren in Nederland blijven."

Hissink verwacht dat veel jongeren een examenreisje in Nederland zullen boeken. "De kleurcodes van de landen gaan nu van kleur naar kleur. Dat was vorig jaar ook zo."

Terrasje in buitenland lonkt

Toch merkt Ten Kate dat veel jongeren ook staan te popelen weg te kunnen. "Vorig jaar kregen we nog veel vragen over coronamaatregelen in andere landen, dat is nu veel minder. Als ze maar op een terrasje kunnen zitten." De eerste bussen naar het buitenland vertrekken bij Simi Reizen al op 2 juli.

"Mensen willen natuurlijk wel weten of ze hun geld terugkrijgen, maar daar zijn dit jaar goede afspraken over gemaakt." Hij verwacht de grote boekingsstroom over twee weken, als er waarschijnlijk meer landen op geel komen te staan. "Jongeren boeken altijd last minute, dus dat zijn we wel gewend."

Zie ook: ons liveblog over de coronacrisis

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Luister Radio Apeldoorn