RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Informatieavond voor Apeldoorners met een poel

Poelen zijn belangrijk voor de biodiversiteit, maar ze hebben onderhoud nodig. In de gemeente Apeldoorn zijn 648 poelen aanwezig, waarvan er 245 zijn beoordeeld. Bij een groot aantal van deze poelen is onderhoud nodig. Op woensdag 21 februari houden de gemeente Apeldoorn en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een informatieavond over het beheer en onderhoud van poelen en het monitoren van de onderhoudsstaat.

Poelen zijn een belangrijk onderdeel van het landschap, zowel in natuurgebieden als agrarische gebieden. In Gelderland liggen ruim 11.500 poelen. Ze vormen een leefomgeving voor amfibieën, libellen, waterkevers en water- en moerasplanten. In het kader van natuurontwikkeling zijn veel poelen aangelegd. Deze functioneren echter niet blijvend optimaal; regelmatige uitvoering van onderhoud is noodzakelijk. Maar veel poelen zijn achterstallig beheerd, ze groeien dicht, raken beschaduwd en verlanden. Ook in Apeldoorn is dat het geval. De gemeente, SLG en de Poelenwerkgroep Apeldoorn willen met dit project de poelen met eigenaren gaan herstellen.

Poelenherstelproject

Tijdens de informatieavond van 21 februari krijgen de poeleigenaren uitleg van SLG over het beheer en onderhoud van een poel en welke eisen amfibieën stellen aan hun habitat. Ook kunnen poeleigenaren zich opgeven voor deelname aan het poelenherstelproject. Een adviseur van SLG gaat vervolgens op erfbezoek bij de deelnemers en maakt aan de hand van de situatie van de poel, aanwezige doelsoorten en wensen van de eigenaar een beknopt herstel- en onderhoudsplan. In het herstel- en onderhoudsplan worden ook een aantal voorwaarden opgenomen rondom toekomstig beheer en de instandhouding van de poel. Aan de hand van dit plan kan de eigenaar het onderhoud uit gaan voeren of in overleg het onderhoud samen met de poelenwerkgroep Apeldoorn of een gespecialiseerd bedrijf uitvoeren.

In Apeldoorn is recent een poelenwerkgroep opgericht. Deze groep van elf enthousiaste vrijwilligers met kennis en kunde wil graag starten met het beheer en onderhoud en het monitoren van de onderhoudsstaat van poelen.

Aanmelden

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de informatieavond en het poelenherstelproject via de website van SLG op slgelderland.nl/projecten/poelen-apeldoorn

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn