RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

'Ik dacht dat ze wel zouden rijden'; reizigers stranden door staking

APELDOORN - Het streekvervoer staakt. Zeker tot vrijdag ligt het bijna overal plat. Mensen die van het openbaar vervoer afhankelijk zijn staan voor uitdagingen. Een enkeling wacht tegen beter weten in op de bus, anderen zoeken naar een creatieve oplossing.

Vrijwel alle bussen in de regio en stad rijden niet vanwege een landelijke staking bij streekvervoerders. Chauffeurs voeren al langer actie voor betere arbeidsvoorwaarden. Dit doen ze onder andere met een estafette van regionale stakingen. Ze eisen onder meer een hoger loon, minder werkdruk en extra pauzes.

Stakers schrijven zich in

De staking in het openbaar vervoer is woensdagochtend voor minimaal 72 uur ingegaan. In Apeldoorn was Omroep Gelderland op de plek waar de stakers zich inschrijven om te zien of er veel animo is.

De tekst gaat verder onder de video:

75 procent

Niet iedereen heeft woensdag het werk neergelegd. Het percentage stakende chauffeurs ligt zo rond de 75 procent, zegt Dirk Groeneveld van de ondernemingsraad van Syntus. 'Dat is wat we hadden verwacht. De chauffeurs zijn ervan overtuigd dat het beter moet. Het moet gewoon anders. Er zijn wel een paar bussen uitgereden, we kunnen alleen maar gissen naar de redenen', aldus Groeneveld. 

(Tekst loopt door onder foto)

Stakers in Apeldoorn schrijven zich in. (Foto: Omroep Gelderland)

Niet naar het Binnenhof

Rob Zijderveld van FNV zegt dat de staking voorkomen had kunnen worden. 'Die cao had er 1 januari al moeten zijn. Maar de werkgevers lieten het afweten. Nu wordt er verteld dat er ruimte is voor extra pauzes, en het geld is er ook. Maar ze willen niet over de brug komen', legt Zuiderveld uit. Staken op het Binnenhof in Den Haag heeft volgens hem geen zin. 'Het zijn de werkgevers en de bonden die het overeen moeten komen. Ik denk dat ze er wel uit zullen komen.' 

Staking houdt voorlopig aan

Hoe lang reizigers precies last hebben van de staking, is nog onduidelijk. Vakbond CNV geeft aan tot en met vrijdag te staken en bekijkt daarna of verdere acties nodig zijn. FNV kondigt echter een staking voor onbepaalde tijd aan, die zeker tot en met zondag kan duren.

Rustig in Apeldoorn

Bij het busstation in Apeldoorn is het erg rustig. Er waren vanmorgen nog enkele mensen die een poging waagden. Zo was er een reiziger die vertrok vanuit de Achterhoek en naar Apeldoorn-Zuid moest. 'Daar reden ze wel, in Zutphen. En ik dacht dat ze in Apeldoorn ook wel zouden rijden, maar dan kom je hier en dan rijden ze niet. Straks word ik opgehaald door een collega-stagiair.'

De tekst gaat verder onder het fragment:

(Tekst gaat door onder foto)

Het station in Apeldoorn is uitgestorven (Foto: Omroep Gelderland)

Op de fiets

Er is wel begrip voor de staking van chauffeurs in het ov. 'Het is voor hun eigen doel en ze willen er iets mee bereiken. Voor hen is het goed, maar voor de reizigers levert het een hoop problemen op', zegt een gestrande reiziger. 

Mike Gerritsen is ook de dupe van de ov-staking, maar heeft zich goed voorbereid. Hij moest vanmorgen van Borculo naar Hengelo zien te komen, een tocht van zo'n 25 kilometer. Uit nood pakte hij de fiets voor dat traject. 'Het is zo'n anderhalf uur fietsen. Op mijn tempo iets korter. Het scheelt dat ik geen hekel heb aan fietsen.'

De tekst gaat verder onder het fragment:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn