RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Hoofd koel tijdens extreme hitte

Terwijl Nederland en ook Apeldoorn naar regen snakt en we vanwege de warmte bijna smelten, ziet het er nog niet naar uit dat daar verandering in komt. De hete zomer duurt nu wel erg lang. Dit heeft effect op mens, plant en dier. Apeldoorn Direct maakte een rondje langs de ‘gortdroge’ velden.

De mens staat bij Atlant, Wonen, Zorg en Welzijn centraal. Zorgconsulent Mark Jonker geeft aan dat binnen Atlant iedere locatie haar eigen hitteplan ten uitvoer brengt: ,,Uiteraard krijgen de bewoners extra water en ijsjes. Dit is belangrijk, de mensen hebben er daar ook behoefte aan. Verder draaien de airco’s op volle toeren op de kamers en de gangen. Ook zijn de dekbedden uit de hoezen gehaald. Dit zijn de eerste en belangrijke zaken die je makkelijk kunt doen. We merken wel dat de mensen rustiger zijn, wat lomer. Ze passen zich automatisch aan.”

Bij tuincentrum Groenrijk Malkenschoten spreken we eigenaar Vera Stenders. Ze lacht als ze zegt dat ze een dagtaak hebben aan het bewateren van de planten: ,,Onze silo waarin we regenwater opvangen, is inmiddels leeg en we hopen natuurlijk dat er snel regen valt. Wij hebben ook dieren en die vragen ook extra zorg. De konijnen bijvoorbeeld. In de hokken hebben we flessen met bevroren water gelegd. De konijnen liggen daar heerlijk tegen aan. Het is rustig als het gaat om de verkoop van planten. Maar er is dan weer veel vraag naar zwembad- en vijverspullen.” We lopen naar buiten en ze wijst me lachend naar de vissen: ,,Kijk ze eens zwemmen, die hebben nergens last van.”

Bij manege Riant in Beekbergen, willen de paarden niet naar buiten en draaien ze een tropenrooster, meldt paardenverzorger Aranka Berends:  ,,We beginnen extra vroeg zodat het nog niet zo warm is. Sommige paarden brengen we dan even naar de wei. Maar eigenlijk willen ze dat niet, ook vanwege de vele vliegen die er zijn. In de stallen zetten we alle ramen en deuren tegen elkaar open en de ventilatoren draaien voluit. Eigenlijk past een paard zich makkelijk aan, dat is niet anders dan bij mensen. Voor de honden, want die hebben we hier ook veel, hebben we extra maatregelen getroffen. Ze genieten van de gevulde badjes.” En zo is iedereen op eigen wijze bezig om bij de hitte en droogte het hoofd koel te houden waarbij ze allemaal hopen dat de natuur zich snel bedenkt.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn