RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

'Hoenderloo Groep geslachtofferd voor vastgoedmiljoenen'

HOENDERLOO - De Hoenderloo Groep is lang niet zo verlieslijdend als zorgorganisatie Pluryn doet voorkomen. Pluryn zou vooral uit zijn op de miljoenenopbrengst van het vastgoed dat kan worden verkocht na de sluiting van de Hoenderloo Groep. Dat schrijft journalistiek onderzoeksplatform Follow The Money (FTM). Vakbond FNV is woedend over de gang van zaken.

Eind vorig jaar hoorden medewerkers en ouders van bijna tweehonderd kinderen van de Hoenderloo Groep dat de jeugdzorginstelling zou verdwijnen. Sluiting is niet te voorkomen, zegt Pluryn, omdat de Hoenderloo Groep grote verliezen lijdt. 

Onbestuurbare gigant

Follow The Money vond uit dat de Hoenderloo Groep lang niet zo verlieslijdend is als Pluryn doet voorkomen. Een uitgebreid artikel reconstrueert hoe Pluryn een enorme zorgorganisatie is geworden die ‘miljoenen bloedt’ en onbestuurbaar werd.

Lees het hele verhaal van Follow the Money

Naast 'Hoenderloo' blijken ook andere onderdelen van Pluryn verliezen te hebben geleden. Toch moet alleen de Hoenderloo Groep sluiten. Pogingen tot een doorstart zouden snel en rigoureus door het bestuur van Pluryn van tafel zijn geveegd. 

Kijk ook naar de reportage van EenVandaag over de Hoenderloo Groep

Miljoenenopbrengt

Reden daarvoor is volgens FTM de waarde van het vastgoed: die zijn volgens berekeningen tot zo’n 70 miljoen euro waard; veel meer dan Pluryn tot nu stelt, namelijk tussen de 15 en 20 miljoen euro.

Zie ook: Plannen Hoenderloo Groep: dit moet vastgoed opleveren

Met dat geld zouden de geschrapte jeugdzorgplaatsen gered kunnen worden, zegt hoogleraar publieke financiën Harrie Verbon.

Slechts 73 cliënten van de Hoenderloo Groep krijgen volgens de uitgelekte plannen een plek bij de eigen organisatie, schrijft FTM. Daarmee verdwijnen rond de 225 plaatsen ten opzichte van begin 2019. 

'Geslachtofferd'

Vakbond FNV reageert woedend: 'De kwetsbare kinderen met complexe problematiek en hun medewerkers zijn geslachtofferd voor vastgoed.’ 

FNV wil dat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid ingrijpt. ‘Vastgoed en geld kunnen hierin écht niet belangrijker zijn.’ De Jonge stelt deze donderdag in een Kamerbrief nog dat een doorstart van de groep 'onrealistisch is'. Pluryn beaamt dat doorstart onmogelijk is. Bestuurder Karel Verweij noemde plannen hiervoor 'schier onmogelijk'. 

'Geen herkenning'

Zorggroep Pluryn zegt zich niet te herkennen in het beeld dat FTM schetst, en meent dat er ook onjuistheden staan in het artikel. Waar die onjuistheden exact staan en bewijzen voor hoe het dan wél zit, blijven uit.

Pluryn herhaalt argumenten waarom de Hoenderloo Groep dicht moet: 'financiële verliezen, de kwaliteit van zorg van locatie Hoenderloo en Deelen en de landelijke veranderingen in de jeugdzorg', en dat wordt gezocht naar passende oplossingen.

Zie ook: Doorstart jeugdinstelling Hoenderloo Groep 'onrealistisch'

Voorgenomen besluiten omtrent afbouw van Hoenderloo en Deelen zijn 'unaniem genomen door de Raad van Bestuur', zegt Pluryn. Karel Verweij is op dit moment de voorzitter van de Raad van Bestuur. Nieuw aangetreden is de tweede bestuurder, Jos Buijs.*

Ten tijde van de beslissing vormde interimmer Verweij het bestuur met Monique Kavelaars en scheidend voorzitter Rob de Jong. 

*Eerder werd gesteld dat Verweij de enige bestuurde is op dit moment. Jos Buijs was op dat moment bij de redactie niet bekend. 

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn