RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Hoe is het om onder toezicht te staan? Daar weten ze in Apeldoorn alles van

APELDOORN - Het is een schrikmoment voor gemeenteraden, als de provincie een gemeente onder toezicht stelt. De provincie stelde woensdag twee gemeenten onder toezicht. Als ze ergens weten hoe dat is, is het wel in Apeldoorn.

Vijf jaar lang zelfs, nadat de verliezen op grondverkopen werden opgenomen in de begroting. Zo'n 200 miljoen euro.

Zie ook: Twee gemeenten met financiële problemen onder verscherpt toezicht

Maar een negatief woord over de provincie hoor je niet bij de bestuurders die daar toen bij betrokken waren. "De enige vriend die we over hadden", zei John Berends zelfs. Hij is nu de commissaris, maar was toen burgemeester.

Detlev Cziesso is wethouder in Apeldoorn. Hij maakte die periode dat Apeldoorn onder toezicht stond mee. "Ik wil het ministerie ook noemen, maar je kijkt om je heen en moet terugvallen op de mensen die je willen helpen. De provincie stond toen vooraan."

Zie ook: Apeldoorn niet langer onder preventief toezicht

Schouder aan schouder

Hij noemt het een schrikmoment, al wist iedereen dat het ging gebeuren. Natuurlijk is de situatie anders. Bij Apeldoorn werd in een keer het verlies op grondverkoop opgenomen, een post van 200 miljoen. De gemeenten die nu onder toezicht komen, hebben andere redenen. Minder geld van het Rijk, meer kosten voor Jeugdzorg en de coronacrisis. Toch heeft Cziesso wel tips.

"Je moet echt schouder aan schouder staan in zo'n periode. Dit kan je niet oplossen met een verdeelde raad of alleen met het college."

Als een gemeente onder toezicht staat, controleert de provincie de begroting voordat het geld kan worden uitgegeven. "Maar als je je woorden waarmaakt en aan financieel herstel werkt, is er best veel mogelijk en komt het echt wel goed", aldus Cziesso.

Aan Westervoort en Brummen om daaraan te gaan werken.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn