RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Het stinkt even, maar dan heb je ook wat: Apeldoorn produceert tonnen milieuvriendelijke Japanse compost

APELDOORN - Bladafval op milieuvriendelijke wijze verwerken tot compost: het is een Japanse methode om bladresten te fermenteren tot Bokashi. De gemeente Apeldoorn ziet het helemaal zitten.

In de afgelopen weken heeft de gemeente een miljoen kilo blad verzameld. Het bladafval wordt in een speciale machine versnipperd. Hieraan worden water en micro-organismen toegevoegd. Vervolgens wordt het geheel toegedekt met folie. Dit proces duurt een paar weken. Volgend voorjaar gaat de gemeente de Japanse compost gebruiken om de groei van de openbare bomen, planten en grassen te verrijken.

Innovatief experiment

Wethouder Wim Willems legt uit waarom Apeldoorn het op deze manier doet: 'Juist dit soort innovatieve experimenten sluiten goed aan bij onze ambities op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Ik vind het belangrijk om onze circulaire kansen goed te benutten en daar is deze proef een mooi voorbeeld van.'

Vreemde geur

Nadeel van dit proces is dat de Bokashi een vreemde geur afgeeft die een paar dagen blijft hangen. Dat heeft de gemeente Apeldoorn er echter niet van weerhouden om na de proef van vorig jaar vol voor Bokashi te gaan. Zo wil de gemeente de groei van het openbare groen op een milieuvriendelijke manier bevorderen.

 

 

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn