• Welkom op de website van RTV Apeldoorn
    Welkom op de website van RTV Apeldoorn
RTV Apeldoorn is de lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Afscheid dirigent Joop Schets gaat totaal anders dan verwacht

ARNHEM - Dertig jaar was hij dirigent van Toonkunst Arnhem en bijna net zo lang gaf hij leiding aan Bachkoor Apeldoorn. Maar Joop Schets wilde stoppen, voordat hij over zijn hoogtepunt heen is. Echter ging het afscheid anders dan verwacht.

Door: Ralph Tip

De Matthäus Passion in de Parkzaal van Musis Sacrum in Arnhem zou zijn afscheidsconcert worden. Het liep even anders. Corona gooide roet in het eten. Geen afscheidsconcert, zelfs geen afscheidsrepetitie meer. Het werd afscheid nemen in een bijna lege kerk in Oosterbeek met dertig mensen.

Het afscheid ging ineens anders dan verwacht. Tekst gaat verder onder de video...

Maar geen onvertogen woord van Schets daarover: "Het is zoals het is. Ik kijk vooral terug op al die mooie concerten die we wel hebben gegeven in die ruim dertig jaar", zegt de dirigent als hij in februari 2021 op het podium staat van de Parkzaal van Musis Sacrum.

In die zaal had het moeten gebeuren. Schets reisde een jaar eerder nog speciaal naar Bachstad Leipzig om ter voorbereiding op zijn laatste Matthäus nog één keer inspiratie op te doen, om nog één keer Bach 'te voelen'.

Klein afscheid

In de documentaire Afscheid van een meester volgt de camera dirigent Schets naar Leipzig en gaat met hem mee naar Het Bachmuseum en de Thomaskirche waar Bach vroeger werkte. De camera is er ook bij als hij voor de laatste keer enkele koorleden treft tijdens zijn afscheid in oktober 2020. Er mochten precies dertig mensen aanwezig zijn bij dat afscheid.

Bekijk hieronder de hele documentaire 'Afscheid van een meester'.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Luister Radio Apeldoorn