RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Harry Voss opent jacht op jachthutten weer

Het is inmiddels bijna traditie: Harry Voss, voormalig fractievoorzitter van de Apeldoornse Partij voor de Dieren, opent de jacht op jachthutten. Voss windt er geen doekjes om: het is de bedoeling dat de jachthutten verdwijnen. Vandalisme is en blijft daarbij een optie.

Met de site jachthutten.nl, die nog niet live is, wil Voss in kaart brengen waar de jachthutten staan. Die site wordt onderdeel van Faunabescherming.nl. Daarnaast roept de dierenrechtenactivist op om ‘alvast rond te kijken en ze te melden’. Een oude kaart uit 2015 is nog wél online, met oude locaties van jachthutten, hoogzitters en jachtbunkers.

Maar is het legaal om een site op te zetten met het doel om jachthutten in kaart te brengen, zodat ze makkelijk te vinden – en te vernielen zijn? ,,Ja. Dat is volstrekt legaal”, reageert Voss stellig. ,,Ik heb mij in voorgaande jaren weleens bij het politie-bureau moeten melden omdat ik deze site online had staan, maar daar konden ze er ook weinig mee. Je mag gewoon foto’s maken van jachthutten en die online zetten, namelijk”.

,,In het verleden is meerdere keren geprobeerd om hutten van onze site af te krijgen, maar dat is tot nu toe nooit gelukt”, vertelt Voss. In het verleden leverde de website hem bedreigingen en intimidaties op van jagers. ,,Ze hebben ooit mijn huisadres openbaar op een website gezet, met de gedachte ‘wat jij kan kunnen wij ook”. Het kan Voss achteraf bezien niet heel veel deren.

Vandalisme

Hij beseft dat dit tot vandalisme kan leiden. Jagershutten kunnen vernield worden, hoogzitters doorgezaagd, en ga zo maar door. ,,Natuurlijk. Ik doe wel aan ‘aanzetten’, maar zeg het niet openlijk. Ik heb al eerder aangegeven: Ik zal het niet meer doen (vandalisme plegen, red.). Misschien dat als ik de kans krijg om eentje een zetje te geven, dat ik dat ook nog doe. Daar ben ik altijd heel open over geweest. Maar je moet weten: Veel van die jachthutten staan zélf ook illegaal.”

Maaike Moulijn, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, zegt hetzelfde. ,,Die jachthutten staan vaak illegaal. Dan is er geen vergunning voor afgegeven. Wat dat betreft is het goed dat er meer bekendheid komt en dat bekend wordt dat die dingen er zijn. Dan kan daarop gehandhaafd worden”. ,,Als Partij voor de Dieren vinden wij openbaarheid en meer controle goed. Maar we zijn natuurlijk wel tegen illegale acties”, aldus Moulijn.

Het handhaven door de gemeente Apeldoorn is Voss niet  van onder de indruk. ,,Ik moest zelf mee met de ambtenaren om die jachthutten aan te wijzen. Ze zitten zó goed verstopt. Vroeger gaf ik ze nog wel door, en dan haalde de gemeente ze weg.” Voss zet daarom een activistische koers in. ,,Pak de jager in zijn domein”, noemt hij het.

Voss neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor eventuele vernielingen van jachthutten. ,,Iedereen die denkt zo’n ding om te moeiten gooien moet zich er in de eerste plaats van verwittigen dat er geen mensen in zitten. Die hebben thuis ook kinderen en een familie. Mensenleed ben ik altijd op tegen.”

Wild voeren straks verboden?

Moulijn heeft als verse fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, als opvolger van Harry Voss, een troef in handen: De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) krijgt bij de volgende wijziging waarschijnlijk een verbod erbij. Het voeren van zwijnen wordt vanaf dan niet meer toegestaan.

Maar dat verbod moet nog geschreven worden, en beperkt zich tot nu toe tot zwijnen. En misschien alleen tot toeristen, waardoor jagers buiten schot blijven. Als het verbod breder getrokken wordt, dan kan dat ook betekenen dat jagers niet langer dieren mogen lokken met eten, om ze daarna vanaf een ‘hoogzit’ of jagershut dood te schieten. Moulijn hoopt dat de nieuwe wijziging van de APV het einde van die jagerspraktijken inluidt.

Staatsbosbeheer is benaderd voor een reactie, maar heeft geen mening over de plannen van Harry Voss. Een woordvoerder verwijst door naar de provincie Gelderland. De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging benadrukt dat vandalisme nooit mag, en komt daarnaast met de officiële reactie: ,,We horen graag van de heer Voss waarom deze site gevreesd zou moeten worden door jagers en jachtliefhebber(Sic)”.

Volgens Voss is de site van faunabescherming bijna klaar.

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel stond dat de Partij voor de Dieren ‘niet tegen’ illegale acties is. Die uitspraak trekt de Partij voor de Dieren in. ,,We zijn natuurlijk tegen illegale acties. We zijn wel  blij met de site jachthutten.nl, als goed instrument om meer informatie te geven aan toezichthouders zodat ze beter kunnen handhaven en inwoners/toeristen zodat ze meer te weten komen over jachtpraktijken”, aldus Maaike Moulijn in een reactie.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn