RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Gierzwaluwen weten in Apeldoorn hun nest niet te vinden

APELDOORN - Kent u de blauwe stenen met de gaten? Ze zitten hoog op bepaalde hoeken van de woningen rondom Winkelcentrum Het Fort in de Apeldoornse wijk Osseveld-Oost. Het zijn neststenen voor de gierzwaluw. Vooral omdat de gierzwaluw het op dit moment erg zwaar heeft willen Apeldoornse vogelaars kijken of ze deze vogels naar de daarvoor bestemde neststenen kunnen lokken.

De vogelaars hebben de hulpen ingeroepen van omwonenden. Het is nodig, want de gierzwaluwen moeten een zetje in de rug krijgen. Ze blijven namelijk weg.

Luister hier naar een radiogesprek over de gierzwaluw met Paul Vermeulen van de vogelwerkgroep:

De neststenen zijn bij de bouw van de Apeldoornse woningen in 1993 aangebracht. Eind april werden de eerste gierzwaluwen in ons land gespot, na een reis van duizenden kilometers. Ze blijven ongeveer 100 dagen hier om te broeden.

De laatste jaren loopt het aantal gierzwaluwen dat in ons land broedt sterk terug. Veel nestplekjes verdwijnen, onder andere door renovaties, en dat maakt het leven voor de vogel lastig. Paul Vermeulen van de KNNV-Vogelwerkgroep Apeldoorn: 'Juist daarom is het goed een poging te wagen de neststenen onder de aandacht van de vogels te brengen. Vaak als ze eenmaal op een plek hebben gebroed, komen ze vaak het jaar daarop weer terug'.

Lokken met geluid

Eerder dit jaar vroegen de drie natuurorganisaties KNNV-Vogelwerkgroep Apeldoorn, de Vogelwerkgroep Oost-Veluwe en IVN Apeldoorn  bewoners via een brief of zij konden aangeven of de zwaluwen gebruikmaken van de neststenen.

Nu willen zij kijken of met behulp van geluid van de gierzwaluw de vogels naar de neststenen kunnen lokken. Het gaat dan om twee keer per dag vanaf half juni een half uur. Landelijk zijn daar al goede resultaten mee bereikt.

Volgens Vermeulen doet de gierzwaluw zijn naam eer aan: 'Het gieren, wat de vogels echt doen, is een heerlijk, fantastisch zomers geluid.'

Het natuurplatform BuitenGewoon van Omroep Gelderland volgt gierzwaluwen op de voet in een Livestream. Die kan u hier volgen:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Voor meer informatie zie ook www.gelderlandhelpt.nl
Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn