RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

'Genoeg is genoeg', kermisvrouwen eisen licht aan het eind van de tunnel

APELDOORN - Genoeg is genoeg, vinden kermisexploitanten: ze snakken wanhopig naar perspectief. In Apeldoorn stonden vrijdagochtend daarom zo'n vijftig vrouwen op het Marktplein. Daar overhandigden zij een brandbrief aan de burgemeester.

Door: Bastiaan van Blokland

Omdat het internationale vrouwenweek is, trok de groep 'kermisvrouwen', zoals ze zichzelf noemt, richting het Apeldoornse stadhuis. Ze willen zicht hebben op een toekomst. Op dit moment worden veel kermistoestellen gekeurd, in de hoop dat ze dit jaar nog kunnen worden ingezet. Maar zo'n keuring is prijzig.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Lees ook: 'Touwtje om de keel zit steeds strakker'; geen kermis, wel dure keuring attractie

Kermistoestellen kosten vaak tonnen en soms wel een miljoen euro of meer. De aanschaf, het onderhoud en de opstal lopen flink in de papieren.

Omdat evenementen al geruime tijd stilliggen, maar de afschrijvingen gewoon doorlopen, dreigen veel exploitanten te verzuipen. Met het nieuwe kermisseizoen op komst willen zij van het kabinet weten waar zij aan toe zijn.

'Kom op met die vergunningen'

Met de demonstratie en de oproep in de brandbrief willen de exploitanten duidelijk maken dat het water hen tot de lippen staat. Ze vragen zich af waarom het vergunningentraject nog niet is ingezet. Dat kan volgens hen al snel zes tot twaalf weken duren. Dat is verloren tijd, wanneer ze weer open mogen.

Een deel van dat probleem ligt bij de gemeenten, denken de initiatiefnemers. Die moeten hen van steun voorzien, maar zouden dat niet waarmaken. "Wij krijgen nu coronamaatregelen voor onze kiezen die niet kloppen ten aanzien van coronaregelgeving bij andere branches. De ongelijkheid wordt zeer groots doorgevoerd en dit moet stoppen", is in hun brief te lezen.

'Offer gebracht'

"Wij hebben ons offer voor de samenleving gezond te houden nu al een jaar lang volgehouden. We willen en kunnen dit niet nog een jaar doen", zeggen de exploitanten. De Apeldoornse burgemeester Ton Heerts nam aan het begin van de middag de brief van de kermisvrouwen aan. Dat de demonstratie in zijn gemeente plaatsvond is geen toeval; Apeldoorn is één van de handvol plekken in Nederland waar veel kermisexploitanten wonen.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn