• Welkom op de website van RTV Apeldoorn
    Welkom op de website van RTV Apeldoorn
RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Geen vuurwerk in Apeldoorn meer met oud en nieuw

APELDOORN - Vanaf de eerstvolgende jaarwisseling geldt een vuurwerkverbod in de gemeente Apeldoorn. De vraag is alleen: hoe gaat het gemeentebestuur dit uitvoeren? Handhaving blijkt namelijk knap lastig.

Door: Bastiaan van Blokland

In oktober 2019 nam de gemeenteraad een voorstel aan om Apeldoorn vuurwerkvrij te maken. Eigenlijk zou dat verbod afgelopen oud en nieuw al gelden, maar vanwege de coronacrisis, die veel vraagt van gemeente, politie en handhaving, werd besloten het verbod op te schorten. Tegelijkertijd besloot 'Den Haag' tot een eenmalig landelijk afsteekverbod voor de laatste jaarwisseling, 2020/2021.

Handhaving is niet te doen

Het lokale verbod lag donderdagavond opnieuw op tafel. Kan het dit jaar wel ingaan? Ook zonder corona blijft die handhaving echt een probleem, vond burgemeester Ton Heerts. "We moeten geen knollen voor citroenen verkopen", drukte hij de raad op het hart. Extra mankracht om dit in goede banen te leiden, is er nu simpelweg niet. De politie pleit dan ook voor een landelijk verbod, in plaats van een lokale.

Daarnaast zijn vuurwerkverkopers uiteraard niet gecharmeerd van de plannen. Ze denken erover een schadeclaim in te dienen. Apeldoorn houdt er rekening mee dat die claim tussen de 472.500 en 962.500 euro zal zijn.

Onderzoek

Ondanks alle tegenwerpingen stemde de gemeenteraad donderdag in met een afsteekverbod voor komende oud en nieuw. Er komt aanvullend onderzoek naar hoe de gemeente dit verbod exact kan gaan uitvoeren.

Wat de kosten daarvan zijn, is niet bekend.

Zie ook: Boze vuurwerkliefhebbers willen politieke partij oprichten

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Luister Radio Apeldoorn

Kijk naar RTV Apeldoorn