• Welkom op de website van RTV Apeldoorn
    Welkom op de website van RTV Apeldoorn
RTV Apeldoorn is de lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio en televisie. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Financieel uit de hand gelopen 'Plein van de Stad' Apeldoorn uitgesteld naar 2020

APELDOORN - De herinrichting van het Apeldoornse Marktplein wordt uitgesteld. Dat bepaalde de gemeenteraad donderdagavond. Reden is de uit de hand gelopen financiële situatie. Verantwoordelijk wethouder Mark Sandmann overleefde het debat en kan aanblijven.

door Bastiaan van Blokland 

Coalitiepartij Lokaal Apeldoorn vroeg om de plannen uit te stellen richting de Voorjaarsnota 2020. Een motie om de plannen langer in de ijskast te zetten werd daarom na een lang debat ingetrokken. De indieners kunnen zich vinden in het voorstel van Lokaal Apeldoorn. 

Tevreden of ontevreden? 

Het college gaat in kaart brengen wat de kosten zijn van de opties doorgaan, afblazen of een andere (meer sobere) variant van het Plein van de Stad, zoals het plan officieel heet. Dat zal op termijn aan de raad worden gepresenteerd. 

Wethouder Sandmann gaf tijdens het debat al aan pas op de plaats te zullen maken. Het project blijkt ook nog niet aanbesteed. Een uitstel naar het nieuwe jaar lijkt zo de oplossing waar de meesten mee kunnen leven. 

De SP was niet tevreden. De partij diende een motie van afkeuring in tegen wethouder Sandmann, maar die kon op weinig bijval rekenen. 

Onder de loep

Vorige week maakte Sandmann al ruimhartig excuus Hij weet het scheeflopen van het project aan eigen fouten en een aan de 'cultuur' binnen de gemeentelijke organisatie. De wethouder beloofde beterschap. In totaal overschrijden de plannen het budget nu met bijna 2 miljoen euro. 

Afbeelding
Wethouder Sandmann (rechts) tijdens het debat. Foto: Omroep Gelderland

Andere grote projecten worden onder de loep genomen, om gelijkende situaties te voorkomen, maar ze worden niet bij voorbaat uitgesteld of beëindigd. 

Duizenden stemmen 

Jong en oud mocht vorig jaar stemmen voor de nieuwe inrichting van het Marktplein. Het plein moest er eindelijk aantrekkelijk bij komen te liggen. Met 35 procent van de stemmen won het Rotterdamse architectenbureau West 8 met zijn ontwerp voor het Plein van de Stad. Ruim 25.000 mensen brachten hun stem uit. 

Zie ook: Apeldoorn krijgt 'Markthal' op nieuw marktplein

Wat ging er mis? 

Het liep allemaal anders. De plannen zijn financieel gigantisch uit de klauwen gelopen. Dat kent tal van oorzaken; er is niet één aanwijsbaar moment waarop alles misliep, erkende de wethouder in het debat vorige week. 

Er werd Sandmann toen gevraagd: 'Kan het plan nog worden teruggedraaid en doe je daarmee recht aan de duizenden stemmen van Apeldoorners die hun mening over de herinrichting van het plein gaven?'.   

Kan nog even duren...

Nu duidelijk is dat het plan wordt uitgesteld, hoeven al die Apeldoorners die hun stem uitbrachten vooralsnog niet te vrezen dat er niets wordt gedaan met hun stem.

Maar het kan dus nog wel even duren voordat het Plein van de Stad eindelijk wordt gerealiseerd, in welke vorm dan ook.   

Zie ook: Wel of niet doorgaan met Marktplein Apeldoorn? Wethouder maakt excuses

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl. Je kunt ons ook een WhatsApp bericht sturen op 055-5335166.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Nu op Radio Apeldoorn


Luister live
De Nachttour
00:00 tot 07:00