RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Extinction Rebellion blinddoekt Apeldoornse standbeelden

Leden van Extinction Rebellion hebben in Apeldoorn meerdere standbeelden geblinddoekt als onderdeel van een actie van Scientist Rebellion om te eisen dat er maatregelen worden genomen om verdere opwarming van de aarde te voorkomen.

De blinddoek staat symbool voor politici die de ogen sluiten voor de ongelukkige gevolgen van ongebreidelde economische groei. Het IPCC rapport van vorige week liet zien dat het steeds belangrijker wordt om actie ondernemen. In Apeldoorn werden in ieder geval de standbeelden Hert en Jager in het Beekpark, Koningin Wilhelmina bij de Grote Kerk, Koning Willem I op het Raadhuisplein en de Ezels in het Matenpark geblinddoekt.

 

De actie in Apeldoorn is onderdeel van een wereldwijde actie in meer dan 10 landen. Van Panama tot Australië blinddoeken rebellen iconische standbeelden om de actie tegen de klimaatcrisis te eisen. Dit is de tweede keer dat de actievoerders standbeelden blinddoeken. Vorige zondag blinddoekten wetenschappers in 10 landen al meer dan 20 standbeelden. Nu zijn het er meer dan 100. Ze doen dit om aandacht te vragen voor de bevindingen in het IPCC rapport. Op de standbeelden staan eisten als ‘tell the truth’, ‘face the facts’ en ‘earn a statue’. Op sommige plekken hebben wetenschappers ook tientallen alarmerende grafieken op de beelden geplakt.

 

Statue Sunday

Scientists Rebellion startten vorige week zondag met de actie en wordt nu gesteund door zijn zusterorganisatie Extinction Rebellion. Ze noemen het ‘statue sunday’. ,,Dit is onze tweede zondagsactie, en er zullen er nog vele volgen. Standbeelden zijn iconische symbolen die je overal ter wereld terugvindt’’, zegt Spencer Heijnen, een woordvoerder van de actie. ,,Als onze wereldleiders hopen ooit een standbeeld te verdienen, moeten ze nu het roer radicaal omgooien en doen wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen en de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025 te brengen!’’

 

Extinction Rebellion is een wereldwijde beweging van ongeruste burgers die via geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid de autoriteiten tot actie probeert te zetten. In Apeldoorn heeft Extinction Rebellion zo’n 100 leden.

 

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn