RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Europees parlement wil meer inspecties in Nederlandse slachthuizen

BRUSSEL - Het Europees parlement in Brussel wil dat er meer inspecties komen in Nederlandse slachthuizen. De arbeidsmigranten moeten bovendien dezelfde rechten krijgen als hun Nederlandse collega's.

Die maatregelen moeten ook gelden voor de slachterijen in Duitsland en Frankrijk, waar ook steeds het coronavirus de kop opsteekt als gevolg van te weinig beschermende maatregelen op de werkvloer.  

Groenlo en Apeldoorn

De positie van seizoensarbeiders is mede naar aanleiding van de corona-uitbraak en misstanden bij de slachterijen van Vion in Groenlo en Apeldoorn door het Europees parlement besproken. Door de coronacrisis zijn misstanden op de werkvloer nog meer naar boven gekomen, constateren de Europese parlementsleden. Ze willen dat de rechten, gezondheid en veiligheid van de arbeiders snel wordt geborgd.

Het gaat niet alleen om slachters wiens rechten onder druk staan, maar bijvoorbeeld ook om zorgmedewerkers in Oostenrijk die uit Roemenië en Bulgarije afkomstig zijn. Ook arbeiders in andere sectoren zoals de landbouw, de bouw en de productie hebben het moeilijk. Hun veiligheidssituatie wordt vaak door de werkgevers in de weegschaal gelegd.

In totaal gaat het om 1,9 miljoen gedetacheerde werknemers in Europa en om nog eens 1,5 miljoen zogeheten grenswerkers. Dit zijn mensen die bijvoorbeeld in Hongarije of Slowakije wonen en voor hun dagelijkse werk naar Oostenrijk pendelen.

Dit zegt Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA) over de misstanden:

Dezelfde behandeling 

De Europese parlementsleden benadrukten dat gedetacheerde arbeiders volgens het EU-recht dezelfde behandeling moeten krijgen als hun binnenlandse collega’s. Ze riepen de lidstaten op om meer arbeidsinspecties uit te voeren, waar nodig in samenwerking met de Europese Arbeidsautoriteit. 

Een aantal leden onderstreepte dat er nog steeds uitzendbureaus zijn die de EU-regels aan hun laars lappen. Zij werven werknemers en zorgen vaak ook voor slaapplekken in pensions of andere vormen van huisvesting. Werknemers moeten beter beschermd worden om te vermijden dat zij naast hun baan ook hun huisvesting eenvoudig kunnen verliezen. 

Zie ook:

 

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn