• Welkom op de website van RTV Apeldoorn
    Welkom op de website van RTV Apeldoorn
RTV Apeldoorn is de lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio en televisie. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Elektrische deelscooters nu ook in onze provincie

APELDOORN - Een primeur voor Apeldoorn: vanaf deze week staan daar overal elektrische scooters door de stad. Het zijn deelscooters, die je tegen betaling kunt gebruiken. En daarmee is Apeldoorn de eerste in Gelderland. Maar, zal het aanslaan?

Door: Bastiaan van Blokland

Wie weleens in de Randstad komt, heeft ze ongetwijfeld zien staan: opvallende scootertjes, met namen als Felyx of Check op de zijkant. Het zijn bedrijven die e-scooters aanbieden. Ook GO Sharing richt zich op duurzaam stadsvervoer. 

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Vervoer tussen steden en dorpen

Het bedrijf zit al op verschillende plekken in Nederland en zet nu voet aan de grond in Gelderland. Hun elektrische scooters zijn in Apeldoorn en - even over de grens - in Deventer te gebruiken.

Waar je de scooter in Amsterdam vooral gebruikt voor vervoer dóór de stad, richt GO Sharing zich in Apeldoorn juist op vervoer tussen steden en dorpen en gebruik door forensen.

'Apeldoorn nummer 3 van Nederland'

Arno Tijmens, regiomanager: "Het leent zich hier enorm goed voor deelvervoer, om te stimuleren dat deelscooters een alternatief zijn voor de auto. Daar is Apeldoorn een heel mooi gebied voor."

Wethouder Wim Willems is in zijn nopjes dat het bedrijf Apeldoorn heeft uitgekozen: "Volgens mij is dit de mooiste plek om als toerist naartoe te komen. Dus naast Amsterdam, Rotterdam is Apeldoorn dan toch de derde stad van Nederland."

Lukraak parkeren

Een veelgehoord kritiekpunt op dit soort deelvervoer is overlast: wanneer iedereen zijn gebruikte scooter lukraak parkeert, krijg je chaos. Mede om die reden zijn elektrische stepjes (in Duitsland erg populair) in Nederland niet toegestaan.

Hoe gaat Willems daarmee om? "We hebben daar goede afspraken over gemaakt. Juist om te zorgen dat het leefbaar blijft. Maar uiteindelijk is het aan de eindgebruikers om te zorgen dat zij hem netjes stallen."

Tekst gaat verder onder de foto:

Afbeelding
In de Randstad vind je de scooters op bijna elke hoek van de straat. Foto: Omroep Gelderland

Tijmens beaamt dat. Hij benadrukt daarnaast dat personeel dat rondrijdt om accu's te vervangen (dat moet natuurlijk ook gebeuren), bij klachten zo'n gebruiker ook een waarschuwing kan geven.

150 in totaal

Rondvraag in het Apeldoornse centrum geeft een overwegend positief beeld over de e-scooter. Sommigen hebben absoluut geen interesse, maar velen lijken toch wel bereid het ding zo nu en dan te pakken. 

Tijmens is er in ieder geval van overtuigd dat de deelscooter ook hier een succes wordt. In totaal komen er 150 in en rond Apeldoorn te staan.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Nu op Radio Apeldoorn


Luister live
De Nachttour
00:00 tot 07:00