RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Eerste steen uitbreiding Apeldoornsche Bosch gelegd

In aanwezigheid van Peter Drenth, gedeputeerde van de provincie Gelderland, Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn, het bestuur van Stichting Apeldoornsche Bosch, vrijwilligers en organisaties en bedrijven betrokken bij de uitbreiding van het Herinneringscentrum werd op zaterdag 29 juni de symbolische eerste steen van de nieuwbouw onthuld en geplaatst. Burgemeester Ton Heerts in zijn toespraak: “Dankzij u komt nu vol licht te staan op een gitzwarte bladzijde in de geschiedenis van Apeldoorn. Dat is wat we met duisternis moeten doen: vol het licht erop. Zodat we haar onder ogen kunnen zien en ermee in het reine kunnen proberen te komen. Zeker aan de vooravond van het jaar waarin we tachtig jaar vrijheid vieren.”

Heerts sprak eerder de wens uit dat alle Apeldoornse kinderen en jongeren minstens een keer in Het Apeldoornsche Bosch komen. Met de uitbreiding van het Herinneringscentrum wordt een belangrijke stap gezet.

Na verschillende tijdelijke projecten is in januari 2020 Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch geopend door Gerdi Verbeet, toenmalig voorzitter van Nationaal Comité 4 en 5 mei. Met de opening van het Herinneringscentrum werd een permanente plek gerealiseerd om de verhalen van, over en uit Het Apeldoornsche Bosch te vertellen en thema’s als (on)vrijheid, (on)veiligheid en vluchten te bespreken met leerlingen en studenten uit het basis- en voortgezet onderwijs, mbo, hbo en van universiteiten. Het Herinneringscentrum is gevestigd in de voormalige woning van Philip Fuldauer, pedagoog en directeur van Paedagogium Achisomog, de kinder- en jeugdafdeling van de Joods-psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch.

Paviljoen

Het Herinneringscentrum wordt uitgebreid met een paviljoen dat ruim plaats biedt aan groepsbezoek, al dan niet in klassenverband. De opening staat gepland op 21 januari 2025. Op die dag is het precies 82 jaar geleden dat de bezetter de Joods-psychiatrische instelling in de nacht van 21 op 22 januari 1943 op brute wijze ontruimde. Ruim 1400 mensen, patiënten en personeel, werden op transport gesteld naar Auschwitz. Slechts 21 mensen keerden terug.

Tijdens de realisatie van de nieuwbouw is Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch regulier geopend op woensdagen en zondagen. Scholen kunnen op doordeweekse dagen een bezoek brengen aan het Herinneringscentrum. Een klassenbezoek inplannen kan via de website.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Het weer in Apeldoorn

booked.net

Luister Radio Apeldoorn