• Welkom op de website van RTV Apeldoorn
    Welkom op de website van RTV Apeldoorn
RTV Apeldoorn is de lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio en televisie. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 30 en 34 graden

APELDOORN - Vandaag begint een landelijke hittegolf die een week lang kan duren. Daarbij is het meestal zonovergoten en komen de temperaturen regionaal dagenlang boven 30 graden uit. Pas in de loop van volgende week neemt de kans op een regen- of onweersbui toe. Voor Nederlandse begrippen is het dus super stabiel zomerweer.

In het midden van het land liggen de maxima donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 30 en 34 graden. Zondag kan het tijdelijk een fractie koeler zijn wanneer een noordenwind opsteekt, maar na het weekend stijgt de kans op ruime 30’ers weer. Op buien hoeven we niet te rekenen: het blijft waarschijnlijk tot halverwege volgende week droog.

Week lang 30-35 graden
De hittegolf van deze week kan zich meten met de grootste hittegolven die ooit in augustus genoteerd zijn, vergelijkbaar met 2003 en 2018. Mogelijk komt de temperatuur in het zuiden en zuidoosten zelfs zeven dagen achter elkaar op 30-35 graden uit. In Brabant en Limburg kan het zelfs meerdere dagen 35 à 36 graden worden.

Van een hittegolf is sprake wanneer de temperatuur minimaal vijf dagen op rij 25 graden of hoger is. Van die vijf dagen moeten er tenminste drie dagen zijn met tropische maxima van 30 graden of meer. De kans dat aan deze definitie wordt voldaan is voor grote delen van het land bijna 100%. De hittegolf is waarschijnlijk zondag een feit en daarmee krijgt De Bilt de eerste officiële hittegolf van 2020 en is het regionaal de tweede hittegolf van het jaar. Eind juni kwam het namelijk in het zuidoosten al tot een hittegolf.  

De hittegolf met de langste duur sinds 1901, was die van 1975. Deze hield maar liefst achttien dagen aan.

 

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Nu op Radio Apeldoorn


Luister live
De Matinee
14:00 tot 16:00